high speed e-bike serv-media

Nieuwe Regelgeving High Speed E-Bike

Door nieuwe Europese afspraken, en dus nieuwe regelgeving, moet een high speed e-bike vanaf 1 januari 2017 een bromfietskenteken hebben.

Wanneer mag je op een high speed e-bike rijden?

Je mag met een high speed e-bike de openbare weg op als die elektrische fiets een snorfietskenteken of bromfietskenteken heeft. De RDW geeft er via de fabrikant een typegoedkeuring voor af en een kenteken voor de gebruiker.

Regels voor high speed e-bike als snorfiets

Door huidige regelgeving kunnen fabrikanten een high speed e-bike laten keuren als snorfiets. Bij de toelatingskeuring kijkt de RDW dan alleen naar de constructiesnelheid zonder meetrappen. Wanneer de constructiesnelheid maximaal 25 kilometer per uur is, dan is het een snorfiets. Er gelden regels voor snorfietsen. Zo mag je niet harder rijden dan 25 kilometer per uur binnen en buiten bebouwde kom. Verder moet je:

 • minimaal 16 jaar zijn
 • een bromfietsrijbewijs (AM) hebben
 • voor uw high speed e-bike een verzekering hebben tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA)
 • op het verplichte fietspad rijden
 • een snorfietskenteken (blauwe kentekenplaat) hebben

Regels voor high speed e-bikes als bromfiets

Fabrikanten kunnen een high speed e-bike nu al laten keuren als bromfiets en zo vooruitlopen op de nieuwe Europese regelgeving. Vanaf 1 januari 2017 moeten fabrikanten bij een toelatingskeuring kijken naar hoe hard een high speed e-bike kan als iemand meetrapt. De zogeheten maximale voertuigsnelheid bepaalt dan wat voor voertuig de high speed e-bike is. Heeft de high speed e-bike een voertuigsnelheid van maximaal 45 kilometer per uur? Dan is het een bromfiets. Er gelden regels voor bromfietsen. Zo mag je op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom niet harder rijden dan 30 kilometer per uur en buiten de bebouwde kom niet harder dan 40 kilometer per uur. Op de rijbaan mag je niet harder rijden dan 45 kilometer per uur. Verder moet je:

 • minimaal 16 jaar zijn
 • een bromfietsrijbewijs (AM) hebben
 • voor je high speed e-bike een verzekering hebben tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA)
 • op het fiets/bromfietspad rijden (of op de rijbaan)
 • een bromfietskenteken (gele kentekenplaat) hebben
 • een goedgekeurde bromfietshelm dragen (norm ECE 22.05)

Snorfietskenteken gratis omzetten naar bromfietskenteken

Vanaf januari 2017 kunnen eigenaren het snorfietskenteken van hun high speed e-bike laten omzetten naar een bromfietskenteken. Dit is kosteloos. Aanvragen via de website van de RDW (http://rdw.nl)

Kenteken voor uw high speed e-bike

Zonder snorfietskenteken of bromfietskenteken mag je met een high speed e-bike niet op de openbare weg rijden. Bij de RDW kunt u een typegoedkeuring aanvragen en daarmee ook een kenteken. Hier zijn kosten aan verbonden.

Kijk voor mee info op de website van de overheid.