Dag 18 Stave Vesteralen Noorwegen – Bodo Lofoten Noorwegen (±200 km)

4e overtocht Melbu Vesteralen – Fiskebol Lofoten (±30 min)

5e overtocht Moskenes – Bodo (±8 uur)

We vertrekken vanaf Stave naar Nordmela, dan verder naar weg 42 en daarna naar het Zuiden in de richting van de eilandengroep Lofoten. Onderweg slaag ik er in een foto te maken van het paartje Zeearenden, dat samen op een grote kei aan het water zit. Er liggen ook weer een paar van die opvallende hoge bruggen op de route. Onder eentje vaart net een cruiseschip door, waardoor we nu weten dat die bulten echt heel hoog zijn. Zo’n schip zal ook een meter of 30 a 40 boven water steken. Bij Melbu moeten we varen en verruilen we de Vesteralen eilandgroep voor de Lofoten eilanden.

Onderweg bezoeken we een kerkje en wat uitgebreider het ook alweer doodstille Lofoten Vikings-museum. Daar is een Vikinger leefgemeenschap gebouwd, een enorme woning/museum in de vorm van een omgekeerd vikingschip. Er is weer eens geen hond, ook niemand van de normaal aanwezige ambachtslieden, maar we betalen de volle mep entre. We zetten dus zelf maar wat in scène in de ruimte van de smid, bij de houtsnijder, bij de mandenmaker en niet te vergeten op de zitplaats van de Vikingen hoofdman.

Daarna rijden we door naar het bijna aan het eind van de Lofoten liggende Nusfjord, het Noorse Volendam. De Lofoten zijn prachtig om over te rijden. Slingerende wegen van het ene bijna eiland naar het andere. Steeds weer met spectaculaire uitzichten en bijzondere natuur, water,  rotsformaties en rustieke dorpjes. Stokvis lijkt het nationale voedsel te worden volgend jaar. Af en toe kun je de lucht van de drogende vis snijden. Ook in Nusfjord is alles dicht, op slot, gesloten, maar door een wandelingetje over de steigers te maken krijgen we toch een aardige indruk van dit vissersdorp. Het bijzondere is dat het bijna helemaal op palen in het fjord staat; de huizen met de achterzijde tegen de rotswand. Het hele plaatsje ligt ingesloten in een natuurlijk haven en goed beschut tegen de wind.

In Moskenes blijkt de camping niet alleen dicht, maar er zijn zelfs containers vol grond voor de ingang gezet om de zaak te blokkeren. De camping ligt er mooi, maar de containers krijgen wij zelfs niet weggesleept. En even een nachtje illegaal zit er niet in. We proberen via lokalen een camping te vinden, maar in deze streek is er verder niets. Bij het afvaartpunt van de boot naar Bodo staan ook nog een paar fietstoeristen.Ook zij weten geen andere oplossing dan de overtocht met de nachtboot. We besluiten daarom ook de boot van 19.00 uur naar Bodo te nemen om daarop te slapen. Vaartijd ongeveer 8 uur. We maken tijd om op de parkeerplaats naast de auto een pan Noorse gele-erwtensoep te koken, aangevuld met pasta als vermicelli. Dan hebben we maar vast gegeten.