Dag 19 Bodo Noorwegen – Saltstraumen Noorwegen (±90 km)

De veerboot blijkt niet meer te zijn dan een duikelende, wippende en schommelende badkuip. Ik ben een meter buiten de haven al zeeziek en heb bijna de hele nacht in een stoel aan dek doorgebracht. In een soort kantine aan boord proberen we nog een uurtje te slapen op de skai beklede banken. De meeste fietsers liggen, vol bier, te ronken dat het een lieve lust is – uitgeput natuurlijk want zulke afstanden, daar is nou net de auto voor uitgevonden – en eentje kotste z’n darmen er haast mee uit; uren lang. Dat heb ik gelukkig niet. Om 3 uur kunnen we van de boot. Om 4 uur ’s nachts staat de tent op een heuveltje op camping Bodosjoen in Bodo.

En om precies 8 uur zijn we weer wakker. De camping ligt aan het fjord, aan het einde van een startbaan voor militaire jets. Opstijgen doen ze 100 meter boven de tent, om even later terug te komen en doelen in het fjord te bestoken met mitrailleurs of raketten. WAT EEN POKKEHERRIE!

Als we een beetje wakker zijn, en bijgekomen van de schrik, is het trouwens ook wel weer leuk. Spectaculair om te zien, die aanvallen op doelen in zee. Naast ons duiken een paar ernstig verkleumde Engelsen op uit een tentje. Ze hebben onvoldoende warme kleding mee en slaapzakken zo dun dat je er doorheen kun kijken. “You are the real Vikings”, zeg ik, om ze een beetje te troosten, en dat helpt. De kop koffie doet de rest voor ze. Later brengen we nog een bezoek aan de Saltztraumen, een getijdenstroom met een aantal opvallende draaikolken. We zijn te duf om ons er zorgen over te maken, maar het stelde niet veel voor. De rest van de dag is gevuld met voorraad inslaan, nieuwe drank en bier kopen, vliegtuigjes kijken en luieren. De staatsdrankwinkel in Bodo is ingericht als een (geld)bank. Je kunt er de whisky in vitrines bekijken of uitzoeken uit een catalogus. Dan bij de balie bestellen, betalen en afwachten tot de ingepakte drank wordt gebracht vanuit het magazijn. We ontdekken dat Spar hier rode of groene dennen als logo heeft. In de groene filialen kun je ook slap alcoholisch bier kopen dat best redelijk smaakt.