Dag 3 Hirtshals Denemarken – Kristiansand Noorwegen (±30 km)

Overtocht Denemarken – Kristiansand Noorwegen (ferry ±4 uur)

Al om 11.00 uur staan we op het havenhoofd, lekker in de volle wind. Even uitwaaien in een stevige bries die de hele afgelopen nacht is blijven staan. Achter de havenmuur zit ik best lekker uit de wind en precies in het warme zonnetje. Dan zie ik dat zich onder de vlak naast me geparkeerde Jeep een plasje olie vormt. Het is afkomstig uit de pakking van een van de olieleidingen van de automatische bak. Snel even de moeren vastgedraaid, ze zaten bijna helemaal los. Verder is aan de laatste overgebleven lekkages nu niets te doen. Zo lang het niet erger wordt… Ik besluit steeds olie bij te vullen. Volgens de pijlstok moet er nu een klein litertje bij. Handig dat die Amerikanen dat zo duidelijk aangeven. Bij ons Opeltje twijfelde ik altijd. 

We kopen bij een tankstation buiten het dorp twee liter. Eentje kieper ik er in, de ander is de reserve. Dan is het ook wel tijd om te vertrekken en kunnen we eindelijk de boot op. Eitje, alles wordt duidelijk aangewezen. Voor we het weten zitten we op het achterdek in de zon, beschut maar in een lichte zeebries. Een klein snel bootje volgt de veerboot, stuiterend over de golven, tot in de haven van Kristiansand.  

De Noorse douane vraagt tot in detail wat we komen doen, maar de auto hoeft gelukkig niet leeg. Daarna direct naar camping Ceesie Camp, van schaatskampioen Cees Verkerk. 

De boel lijkt hier nog maar net open. Blad, spinnen en stof in alle ruimtes, en een kapot lampenglas midden in de wasruimte. De tent zetten we op en dan zit de dag er alweer op.