Dag 3 Vrchlabi Tsjechië – Krakow Polen (±421 km)

Het landschap is erg mooi, al hebben we het gisteren alleen in de regen gezien. Weer pakken we de tent nat in, maar meteen daarna is het gelukkig even droog. Dat scheelt een tweede natte broek en een natte rug. We gooien de auto vol en gaan weer op pad. Een leuke rit volgt, door de bergen richting Polen. In de buurt van Auschwitz willen we uitkomen. Daar is ook een zoutmijn die ik al sinds jaren eens wil bezoeken.

Na een uurtje breekt de zon door en wordt het in de auto ook lekker warm. Wat kunnen we zeggen van de rit. Mooie plaatjes van berglandschappen en glooiende velden. Weer staat alles vol gele bloemetjes van de bloeiende koolzaad. Opvallend is verder dat overal, en dat was gisteren ook al zo, bloeiende fruitbomen langs de wegen staan. Pracht en praal vergeleken met de saaie populieren die we in Nederland overal planten. Helaas herkennen wij niet of het echt om fruitbomen gaat waar straks heerlijke vruchten aan groeien. We passeren de grens naar Polen in het plaatsje Nachod. 

Bij de grensovergang wisselen we 50 euro voor Poolse muntjes. Ongeveer 180 Zloty (1 zloty = 26 ct) krijgen we, dat is genoeg voor drie dagen kamperen. Via de tot nu toe slechtste wegen rijden we door het landschap. Lappendekens met om de paar kilometer een verkeerslicht dat bij opbrekingen in de weg de verkeersstromen regelt. Zelfs als twee van die plekken elkaar tegenwerken en er geen hond of auto aan de horizon is te zien, dan nog blijven de Polen geduldig wachten tot ze groen krijgen om de 50 meter over één rijstrook te nemen. Een een paar kilometer verderop sta je dan weer voor zo’n ding. Met regelmatig de zon aan de hemel ervaren we een ontspannen rit door licht glooiende landerijen. Regelmatig komen we via zo’n weggetje precies tussen twee velden koolzaad terecht. Een fotomomentje.

Wie denkt dat wij in Nederland met dorpen als Akersloot unieke lintbebouwing hebben, is hier dus ook nog nooit geweest. We schatten dat we de helft van de gereden afstand door tientallen kilometers lange stukken bebouwde kom rijden. En als je dan net een dorp uit bent, dan ligt het volgende alweer binnen zichtafstand. En wij natuurlijk netjes 55 rijden, terwijl de anderen ons met brullende motoren voorbij schieten. Geeft niets, waar mogelijk gaan we tussen de kuilen en gaten even voor ze naar rechts.

We hebben de tent net op het al doornatte grasveld staan als het weer begint te regenen. De Pools, Duits, Engels, Frans, Tsjechisch en Slowaaks sprekende campingbaas, van alles één woord, en dat allemaal door elkaar, maakt duidelijk dat het hier al dagen regent en dat bij de buurlanden grote problemen ontstaan met water. En dat het hier heen komt via de Wisla. We staan in GAJ bij Krakow, vlakbij die grote rivier, dus ‘s avonds spoelt het enorm, we blijven lekker binnen, borreltje hoort er bij, en straks vroeg slapen.

De I-phone deed het al de hele dag niet. Als hij is ingesteld op 3G krijgt hij hier geen provider. Nadat ik dat heb ontdekt heb ik gelijk contact en doet internet het ook weer. Het adres van de zoutmijn is zo gevonden. Morgen gaan we er heen. We besluiten een dag te blijven staan en dan overmorgen via Auschwitz naar Slowakije te trekken.