LiFePo4 als boordaccu camper caravan

LiFePo4 boordaccu

LiFePo4 Boordaccu

LiFePo4 boordaccu is momenteel de beste Lithium Ion accutechniek voor camper en caravan boordaccu’s en ontwikkelt zich bovendien razendsnel verder. Opvallende kenmerken zijn de gewichtsbesparing, de langere levensduur, het hogere rendement en het gemak in gebruik en onderhoud. Dat ten opzichte van de bestaande traditionele accu’s met lood als basismateriaal.

Boordaccu vervangen

De in de camper/caravanindustrie is deze boordaccu de meest interessante variant als het om vervanging gaat. Deze accu’s zijn samengesteld uit cellen lithium-ijzerfosfaat; lithium(Li), ijzer(Fe) en fosfaat(PO4). Een cel met deze samenstelling levert nominaal 3,2 volt; vier cellen samen vormen een 12,8 volt accu. Ter vergelijking: in een 12 Volt loodaccu zijn dat zes cellen van twee volt. Op dit moment is de LiFePO4 de veiligste Lithium Ion oplossing. 

De LiFePO4-accu is tot 70% lichter dan een traditionele loodaccu, en dat bij het zelfde rendement en een veel stabielere afgifte van de opgeslagen energie. Bij het gebruik van een LiFePO4 is de ontlaadcurve vrijwel vlak, wat inhoudt dat een accu met nog slechts 20% aan laadcapaciteit dezelfde spanning en stroom kan leveren als een volledig geladen accu. Bij loodaccu’s loopt de spanning vanaf het moment van afname terug. Een ander voordeel is de grote piekbelasting die een LiFePO4 accu nog kan leveren als deze al ver is ontladen.

Om niet te technisch te gaan, noemen we de overige voordelen even in vogelvlucht. 

  • De opgegeven capaciteit kun je helemaal benutten, in tegenstelling tot de capaciteit van een loodaccu, waar dat meestal ongeveer 50% is.
  • Een 75 Ah LiFePO4 levert ook echt 75 Ah.
  • Ingebouwde elektronica zorgt er voor dat de accu daarna uitschakelt en beschermt daarmee tegen ‘gevaarlijk’ leeg raken.
  • De levensduur kan zich uitstrekken tot wel 2.000  keer volledig ontladen en weer opladen, waar de loodaccu in het allerbeste geval en onder de beste omstandigheden tot 500 keer 50% kan ontladen en opladen.
  • Volledig opladen vergt bij gebruik van de juiste lader slechts een uur of drie, maar snelladen in 30 minuten mag en kan ook zonder problemen.
  • Bij extreem lage temperaturen levert de Lithium Ion nog zomaar 80% van z’n capaciteit, al heeft hij soms een minuutje nodig om ‘wakker’ te worden.
  • Voor de eindgebruiker is een groot voordeel verder het gemak van overwinteren zonder onderhoud, het lage gewicht, gebruiksmogelijkheden in elke positie (liggend, rechtopstaand en op de kop) en op elke plaats. Zelfs ventileren is niet meer nodig. 

Opladen LiFePo4 boordaccu

LiFePO4-accu’s kun je meestal zondermeer aansluiten in plaats van de ‘oude’ accu. Maar gezien de veel hogere prijs is het raadzaam om de gegevens van je laadapparatuur toch even door te nemen met de acculeverancier. Soms is een gespecialiseerde acculader nog nodig, of bij gebruik van zonnepanelen een speciale regelaar. In dat geval kan bij de aanschafprijs een meerprijs komen van 150 a 200 euro voor de oplader. In een LiFePO4-accu is altijd elektronica opgenomen die de laadstroom regelt en zorgt voor veilige optimale lading en ontlading van de cellen. Soms is ook al een lader in de behuizing verwerkt, waardoor aansluiten aan de dynamo van de auto of het 230-volt stroomnet voldoende is.

Veilige boordaccu

Een Lithium Ion-accu is slechts onveilig als hij wordt doorboord of veel te heftig, echt veel hoger dan de specificaties toestaan, ontladen wordt. Dit geldt niet voor de nu in caravans of campers aangeboden accu’s van het type LiFePO4. Voor het gebruik van die accu’s is geen speciale kennis of vaardigheid nodig als je er gewoon zorgzaam mee om springt. 

TIP: Veel bestaande traditionele loodaccu’s raken defect door gebruik van verkeerde of verkeerd ingestelde opladers. Een moderne accu vraagt om ‘vol’ te raken een precies passend laadpatroon. Ander type accu aangeschaft, informeer dan ook altijd naar een passende oplader. Voor LiFePo4 boordaccu regelt de interne elektronica de rest. Om een account voldoende laadstroom te bieden tijdens kortere ritten in een camper is bij moderne motoren vaak een zogenaamde laadbooster noodzakelijk. Deze zorgt voor een constante hoge laadstroom voor de accu. Prima voor LiFePo4.

Tip: Je kunt een LiFePO4 boordaccu altijd in plaats van de ‘oude’ accu aansluiten. Toch is het raadzaam de techniek van je laadapparatuur te bespreken met de acculeverancier. Bijladen met een zonnepaneel is natuurlijk ook ideaal. Aansluiten kan, gewoon naast andere opladers, direct aan de regelaar van het zonnepaneel. 

Soorten LiFePo4 boordaccu’s

Opvallende kenmerken van Lithium Ion-techniek zijn het lage gewicht, de lange levensduur, het hoge rendement en het gebruiksgemak. Elektronica in de accu maakt fouten bij laden of ontladen onmogelijk. De meest toegepaste accu is de zogenaamde LiFePO4 boordaccu. In de camper/caravanindustrie is dat ook de meest toegepaste variant. De accu is samengesteld uit lithium(Li), ijzer(Fe) en fosfaat(PO4). Op dit moment is het ook de veiligste Lithium Ion oplossing. De ontlaadcurve van een LiFePO4 is vrijwel vlak, wat inhoudt dat een ver ontladen accu toch de spanning en stroom kan leveren van een volledig geladen accu. De opgegeven capaciteit kun je gewoon helemaal benutten. Een 75 Ah LiFePO4 levert echt 75 Ah. Ingebouwde elektronica zorgt er voor dat de accu uitschakelt en beschermt daarmee tegen ‘gevaarlijk’ leeg raken. De levensduur kan zich uitstrekken tot vele duizenden keren volledig ontladen en opladen. 

Easydriver Mobility Power Pack LiFePo4 caravan moveraccu

Easydriver Mobility Power Pack caravan moveraccu

Easydriver Mobility Power Pack

Lichtgewicht voor caravanmovers!

En zware loodaccu’s alleen voor movers er in zetten vreet een grote hap uit het laadvermogen. Daarom bieden fabrikanten voor hun caravanmover eigen Lithium-Ion LiFePO4 accu’s. Klein, licht en handzaam, toegespitst op gebruik voor de caravanmover. Ondermeer door Reich. De Easydriver Mobility Power Pack is eenvoudig aan te sluiten aan de mover. Hij is voorzien van een interne, specifiek voor deze Easydriver-accu ontwikkelde, 12/230 Volt oplader. Accutechniek: Capaciteit 8,8 Ah, Voltage 12,8 Volt, continustroom maximaal 80 A, piekstroom 140 A, Laadstroom max 1 A, gebruikstemperatuur -10° – +50° C, laden > 0° C, gewicht 2,2 kg.



Liontron LX Smart BMS 200Ah LiFePo4 boordaccu camper caravan

Liontron LX Smart BMS 200Ah boordaccu past onder de camperstoel

Liontron LX Smart BMS 200Ah

Onder de bijrijderstoel!

Vooropgesteld dat de fabrikant van de camper geen andere keuze heeft gemaakt voor die ruimte, past deze Liontron LX Smart BMS 200 Ah LiFePO4 onder de bijrijderstoel van een Fiat Ducato, Citroën Jumper en Peugeot Partner. Uitlezen van informatie over de laadtoestand kan via een app en bluetooth. Voor andere campers en/of caravans zijn de afmetingen 35 x 18,7 x 28,3 cm van belang. Door de lage bouwwijze staat deze accu ook zeer stabiel op andere plaatsen. Capaciteit 200Ah, Voltage 12,8 Volt, continustroom maximaal 150 A, piekstroom 200 A, Laadstroom max 75 A, gebruikstemperatuur -20° – +60° C, laden > 0° C, gewicht 29 kg.

PowerXtreme X125 boordaccu LiFePo4 camper caravan

PowerXtreme X125 boordaccu

PowerXtreme X125

Gunstige prijs!

De PowerXtreme X75 en X125 zijn boordaccu’s voor campers. Voor caravans zijn LiFePO4 accu’s X10 met losse 230 V oplader en X20 en X30 met ingebouwde 230 V oplader in het programma opgenomen. Deze X125 is een relatief betaalbare LiFePO4. Hij is plug en play ready. Aansluiten aan de bestaande standaard apparatuur in de camper is geen probleem. Levering met montagemateriaal. Eenvoudig te plaatsen, ook op z’n zijkant. Accupolen zijn te vervangen door schroeven, waardoor aansluiten met kabelschoenen onder bouten mogelijk is. Capaciteit 125Ah, Voltage 12,8 Volt, continustroom maximaal 150 A, piekstroom 200 A, Laadstroom max 100 A, gebruikstemperatuur -20° – +60° C, laden > 0° C, gewicht 14,8 kg. 

SuperB Nomia 12V210AH LiFePo4

SuperB Nomia boordaccu voor hoge vermogens van inverters

Super B Nomia 12V210AH

‘Made in the Netherlands’!

De indrukwekkende Super B Nomia LiFePO4 lithium accu’s worden ontwikkeld en geproduceerd in Hengelo, ‘Made in Holland’ dus. Voor campers zijn ook Super B Nomia 90Ah, 100Ah en 160Ah accu’s beschikbaar. De enorm hoge continustroom maakt aansluiting van een hele forse inverter/omvormer voor gebruik van 230 Volt apparatuur mogelijk. Voorzien aansluitmogelijkheden voor een accumonitor (optie) voor spanning en laadniveau. Installatie met meegeleverde beugels. Voorzien van een verwisselbare hoofdzekering voor meer veiligheid. Gebruik van een (automatische) stroomonderbreker is verplicht. Capaciteit 210Ah, Voltage 12,8 Volt, continustroom maximaal 500 A, piekstroom 800 A, Laadstroom max 210 A, gebruikstemperatuur -20° – +55° C, laden > 0° C, gewicht 23 kg. 

(c)SERV-Media, tekst Wim de Roos voor Kampeer & Caravan Kampioen van ANWB en Campertijd van Pasar.