review by camping_journalist AL-KO Bigfoot

Review gebruik Riwax-wasmiddel Riwax-poetsmiddel

Zelf professioneel wassen met RIWAX

De uit Zwitserland afkomstige reinigingsmiddelen van Riwax zijn een begrip in de scheepsjacht-wereld.  Sinds kort zijn de professionele was-concentraten helemaal aangepast verkrijgbaar voor particulier gebruik op camper en caravan.

Net als HG (doet wat het beweerd) bieden sommige aanbieders in de caravanshop een ander schoonmaakmiddeltje voor elk soort ongerechtigheid. Riwax reinigt alles met slechts twee producten, beweerd men. Outside Clean is de sterk geconcentreerde allesreiniger van Riwax voor het exterieur. De professional verdunt dit middel zelf, maar voor ons amateurs is het oorspronkelijke concentraat al in de juiste verhouding verdund met water, zodat lak, kunststoffen en afdichtkitten veilig zijn en het vuil toch optimaal oplost. Zonder verder te verdunnen, en zonder gebruik van water spray je het op de vervuilde plaatsen. En wat ook bijzonder is, na het dak gereinigd te hebben werk je op de wanden van onderen naar boven. 

Één flacon is voldoende om een camper of caravan volledig te behandelen. Na een korte inweektijd kunnen we het middel meteen al uitpoetsen met een microvezeldoek. Slechts zeer lichte druk is nodig om al het al losgeweekte vuil te verwijderen, ook de zwarte lekstrepen van de raamrubbers. Waar olie en vet (rond de dieseltank) en mos of algen (op raamrubbers) wat hardnekkiger zijn gebruiken we een speciale autowasborstel, direct met Outside Clean, weer zonder extra water toe te voegen. Er vormt zich rond de tankdop een zwart schuim dat we met een micovezeldoek wegvegen. Schoon! Op randen, kitnaden en in hoekjes is een wasborstel echt nodig, net als op geprofileerde buitenplaat zoals hamerslag, stuco of rautenmuster. Overigens is zo’n autoborstel voorzien van kunststof haren waarvan de punten zijn gespleten om krassen te voorkomen. Op glad oppervlak voldoet het gebruik van alleen een microvezeldoek. Het werk is licht en na het reinigen hoef je alleen nog maar even na te spoelen met schoon water.

Wax & Protect is al net zo makkelijk op te brengen. Het beschermt de gelakte oppervlakken en de gelcoat van polyester. Na het wassen kun je deze vloeibare was met de hand aanbrengen. Daarna een microvezeldoek er over voor de glans, en klaar.

Na onze cursus camper wassen is het schoonhouden nog lichter en makkelijker geworden. En vrijwel zonder gebruik van water.