serv-media wim de roos kamperen 75 jaar kck

75-jaar KCK

In 1941, 75 jaar geleden, werd de Kampeerkampioen opgericht. Anno 2016 is de KCK, de Kampeer & Caravan Kampioen, nog steeds het centrale blad voor kamperend Nederland. Deze zomer kun je in het bezoekerscentrum op het ANWB-hoofdkantoor in Den Haag naar een tentoonstelling vol kampeernostalgie!
In de ontwikkeling van de Kampeerkampioen tot KCK is de hele geschiedenis van het Nederlandse kamperen zichtbaar. De introductie van de Kampeerkampioen markeerde de start van een grote rol van de ANWB bij het stimuleren van kamperen in Nederland. De bond inventariseerde kampeerterreinen, bracht campinggidsen uit, verstrekte kampeerkaarten, hield oefenkampen en organiseerde kampeerbeurzen.

serv-media wim de roos kamperen 75 jaar kck

De vader en moeder van SERV-Media eigenaar Wim de Roos kampeerden al in hun verlovingstijd. Natuurlijk werd in die tijd de nacht niet in het tentje doorgebracht. Dat was pas toegestaan na het huwelijk.

In de begintijd was kamperen vooral een sportieve activiteit voor jongeren en excentriekelingen, die primitief kampeerden in kleine tentjes en kookten op houtvuur. Nu kamperen alle leeftijden en klassen, met lichtgewicht tenten of met luxe campers. Op eenvoudige kampeerterreinen of op terreinen met restaurants en een tropisch zwemparadijs. De tentoonstelling presenteert het verhaal van hoe het kamperen in Nederland ingeburgerd raakte, hoe het een enorme vlucht nam, en hoe kamperen een typisch Nederlandse activiteit werd. Kamperen is van iedereen. De ANWB speelde hierin een sleutelrol. Aan de hand van historische afbeeldingen en kampeerbenodigdheden laat de tentoonstelling zien hoe kamperen zo populair is geworden.

In maart 2016 bracht de KCK een extra dik jubileum nummer uit, boordevol kampeergeschiedenis, advertenties van het eerste uur, de geschiedenis van de caravan en camper etc.

Kom je ook naar de tentoonstelling?
De tentoonstelling ‘Onder de luifel’ is te bezichtigen van 8 juni tot en met 7 september, maandags tot en met vrijdags van 9:00 tot 17:30u en op zaterdagen van 9:00 tot 17:00u. De locatie is in De Rotonde, het bezoekerscentrum bij het hoofdkantoor van de ANWB, Wassenaarseweg 220, 2596 EC, Den Haag.