Gasslang vervangen
Wanneer moet je zo’n gasslang vervangen? Een gasslang vervangen doe je als je vermoedt dat hij onveilig is. Wanneer dat is, dat kun je zelf bepalen.
Waarschijnlijk sinds de uitvinding van de gasslang, ergens vlak na het ontdekken van gas, schermt de Nederlandse Brandweer met een vervangingstermijn van twee jaar voor gasslangen. De gasslang vervangen na twee jaar gebruik, adviseren de spuitgasten sinds jaar en dag in officiële stukken naar ondermeer gemeentebesturen. En aan die officiële stukken hangt dan vaak de vergunning voor een camping, de kermis of een buurtfeest vast. Maar hoe komt de brandweer nou aan die twee jaar om een gasslang te vervangen?
Door te testen zou je denken? Of is het ervaring met ongevallen, hun expertise, of zijn nou juist de aantallen ongelukken? Nee hoor, het is gewoon pure overlevering. Zelfs organisaties als ANWB en BOVAG zijn huiverig om zich in te zetten voor een veel langere gebruikstermijn. Een beetje begrijp ik dat wel, want daar kleven natuurlijk altijd enige risico’s aan. Als het wel mis gaat, wie heeft dat advies dan opgerekt…
De twee jaar van de brandweer zijn dus nog altijd gebaseerd op ‘nattevingerwerk’ van vroeger…, toen gas nog door een soort tuinslang richting eerste caravankacheltjes ging. Maar de gasslang is volwassen en een zeer veilig, goed verder ontwikkeld product dat aan Europese normen voldoet. Normen die overal het zelfde gelden, in Duitsland (na 10 jaar vervangen) en in Frankrijk (na 7 jaar) en dus ook in Nederland. Overigens adviseert de Bovag (dat is toch een organisatie die opkomt voor onderhoudsbedrijven) 4 jaar en ANWB (consument gericht) inmiddels 5 jaar.
Na enkele bedrijfsbezoeken en jaren achtereen dezelfde vraag stellen, geeft het Duitse GOK Regler- und Armaturen Gesellschaft GmbH & Co.KG, Europa’s belangrijkste leverancier voor de caravanindustrie, aan SERV-Media eindelijk schoorvoetend antwoord; “Bij ons in Duitsland mag dezelfde gasslang, dezelfde als de gasslang die wij voor Nederland produceren, bij normaal gebruik minstens tien jaar mee. Hij is qua productie ook precies eender. Het is uiteraard lastig om onze goede Nederlandse klanten (lees dealerbedrijven) te moeten vertellen dat wij een veilige levensduur van tenminste 8 jaar garanderen.” GOK realiseert zich welke gevolgen dit voor de handel in Nederland kan hebben.
Gasslang vervangen / Geld genereren
Nou zijn wij er niet voor om de caravanhandel z’n melkkoe te ontnemen, twee jaar is nou eenmaal veiliger dan rekken tot de maximale levensduur. En zeg nou zelf…; handig gedaan toch, om iedereen voor een slangetje elke twee (of vier) jaar binnen te lokken en voor banden elke zes (is door de brancheorganisatie VACO al opgerekt naar acht) jaar. Daarom maken we toch even een rekensommetje, gewoon om aan te tonen aan welke kapitaalvernietiging ze meewerken? Als we in tien jaar tijd slechts 2 keer vaker vervangen dan nodig; 2 x 800.000 slangen x gemiddeld € 15 per slang = € 24.000.000,00 aan weggegooid geld.
Oftewel ruim 24 miljoen euro besparing voor Nederlandse kampeerders met gastoestellen, als we die slangetjes om de tien jaar vervangen in plaats van om de twee/vier jaar. En dat elke tien jaar weer! En dan hebben we het nog niet over andere economische schade, door afkeuring, controles, weigeringen van vergunningen etc., die ontstaat door deze veel te krap gestelde eisen in vergunningen, wet- en regelgeving.
Ik stel voor om de termijn tot minstens die acht jaar gebruik op te rekken. Dan beloven we als gebruiker natuurlijk dat we onze slangen netjes controleren op droogtescheurtjes en lekkages. Dat doe je gewoon door ‘m even scherp dubbel te knikken. Zie je maar tekenen van scheurvorming of uitdroging, dan je gasslang altijd vervangen voor gebruik.
TIP! Gasslang die je per meter van de rol koopt, zeker als die is blootgesteld aan direct zonlicht en weersomstandigheden, om de twee jaar vervangen. Deze slangen zijn niet voorzien van beschermende coatings en UV-bescherming. Gebruik bij voorkeur slangen met aangeknepen wartels. Dan bespaar je nog geld ook.