caravan toilet en camper toilet

Een sanitairset van Fendt-caravans om na aankomst in de voortent te plaatsen. Een idee uit 1973.

Sanitair van Fendt-caravans uit 1973. Dit zette je na aankomst in de voortent.

Twaalf vragen over Het camper/caravan toilet

Het eerste vast ingebouwde sanitair voor campers en caravans kwam pas in 1986 op de markt. Nu is het niet meer weg te denken uit kampeerwagens. Welk soort toilet en welke uitvoering in een nieuwe caravan of camper wordt ingebouwd is altijd een keuze die de fabrikant al voor je maakt. Laat je elf een camper inrichten, dan zijn er meer mogelijkheden beschikbaar.

Heeft elke camper een toilet?

Nee, kleinere campers en caravans beschikken soms niet over een toilet. Daarvoor zijn losse toiletten op de markt die onderweg in de auto, een kast of de laadruimte staan. De losse toiletten werken net als vaste toiletten, maar er zijn ook milieuvriendelijke exemplaren zoals het verdeeltoilet. Een verdeeltoilet vangt vloeistof en vaste stof gescheiden op. Het gebruik lijkt wat omslachtiger.

Thetford Draaibaar toilet

Welke soorten toiletten zijn er?

  • Standaard vaste toiletten voor campers komen van Thetford en/of Dometic.
  • Voor buscampers zonder vast toilet leveren deze fabrikanten draagbaar sanitair.
  • In sommige buscampers verzend de fabrikant een eigen oplossing, zoals bijvoorbeeld een opstaande toiletrand met een fecaliënzakje er onder.
  • Alternatieven zijn beschikbaar van toiletemmers tot verbrandingstoiletten of toiletten met een vacuümsysteem zoals op schepen. Die laatste worden beperkt toegepast in zwaardere duurdere campers.
  • In een verdeeltoilet komt de urine in een jerrycan, de poep in een opvangbak met compost.
  • Nieuw is het systeem Thetford-Indus, waarbij fecaliën worden vermalen en als vloeistof afgevoerd via een slang met stort-handgreep. Dit systeem doet mondjesmaat zijn intrede in duurdere Europese campermodellen.
camper caravan toilet banktoilet thetford

Het Thetford banktoilet

Waarom zo vaak een banktoilet?

Thetford levert zo’n banktoilet. De naam zegt het al, een model zoals een bankje tegen een wand. Deze zijn relatief goedkoop, stevig, en met een zithoogte van 47 of 49 centimeter. De breedte is 67 centimeter, waardoor een caravan of camper toiletruimte altijd die standaard breedte krijgt en daarmee de meeste gebruikers goed ‘past’. Een compleet toilet weegt slechts negen kilo. De stevige eenvoudige toepassing en plaatsing en het lage gewicht maken het model interessant voor caravan- en camperfabrikanten.

Waarom zijn sommige toiletten draaibaar?

Draaibare toiletten zijn door Thetford uitgevonden, in de eerste plaats om ruimte te creëren in sanitaire ruimtes met douchegelegenheid. In veel gevallen kan het toilet bovendien alternatief geplaatst worden. Bijvoorbeeld in de hoek van een toiletruimte. Door daar de pot te draaien ontstaat dan toch voldoende been- en zitruimte. De toiletcassette moet altijd haaks op de wand worden uitgenomen.

Dometic toilet

Waarin onderscheidt zich een Dometic toilet?

Dometic toiletten zijn altijd van porselein. De spoeling vindt plaats rond de gehele pot. Door toepassing van een dubbel uitgevoerde klep naar de fecaliëntank kan het toilet in geval van nood ook zonder dat die tank is geplaatst even worden gebruikt. Niet de hele pot is draaibaar, maar alleen de toiletbril. De toiletpot is kleiner dan die van Thetford. Bij Thetford pompt het spoelwater als een draaikolk rond in de pot. Alleen de camperfabrikant kan kiezen voor een ceramische pot, maar meestal kiezen ze kunststof?

Hoe werkt een camper- caravantoilet?

Voor de toiletgang open je de afsluitklep van de toilettank. Maak de pot voor gebruik even nat of gebruik Rinse om de toiletpot ‘te smeren’. Spoelen gebeurt met een pomp en water uit de watertank. Afvalstoffen verdwijnen in een geurdichte gesloten tank. Door een klep in de zijwand kun je deze fecaliëncassette buiten het voertuig verwijderen en daarna legen.

TIP: Voor oudere Thetford-toiletten zijn nu ook cassettes met wielen verkrijgbaar.

Hoe zit dat met de Chemie?

Campingtoiletten noemt men wel chemische toiletten. Het assortiment middeltjes dat in het toilet kan worden toegevoegd is enorm. Er zijn vloeistoffen en handige gedoseerde tabletten als toevoegingen beschikbaar. In de juiste dosering gebruikt in het toilet onderdrukken ze onaangename geur en breken fecaliën, urinezuur en toiletpapier af. In grote hoeveelheden vallen de middelen onder chemisch afval. Vermengt met fecaliën mag het in een aan waterzuivering aangesloten riool worden gestort. Voor afstorten in septictanks zijn speciale ‘groene’ middelen beschikbaar.

Kan het ook zonder chemie?

Ja. Vul de tank dan met ongeveer vier liter schoon water. Leeg de tank elke dag.

Wat is de gemiddelde inhoud van zo’n afvaltank?

Bij Dometic 16 liter, bij Thetford tussen 17 en 19 liter. Steeds vaker nemen (wild)kampeerders daarom één of twee reservetanks mee op reis.

Welke toevoegingen zijn er voor chemische toiletten?

Per bekend merk zijn wel 15 producten beschikbaar. Afvaltanktoevoegingen hebben we al genoemd. Thetford en Dometic bieden ook Rinse Spray voor toepassing in de toiletpot. Dat zorgt voor minder aanhechting en dus minder spoelwatergebruik. Ook zijn dan minder toiletvloeistoffen nodig.

Welk onderhoud is nodig?

Een kunststof toiletpot is zeer glad afgewerkt. Boenen, borstelen en schuren liever niet doen; gebruik reinigingsdoekjes. In de ceramische pot mag je natuurlijk wel borstelen. Gebruik altijd pH-neutrale middelen om rubbers en afdichtingen te reinigen en te smeren. Siliconenspray beschermt en verzorgt, met name tijdens de stallingperiode. Siliconenvet kan ook, dat is (kranenvet) verkrijgbaar bij bouwmarkten.

Wat kan er mis gaan?

Zorg dat voor gebruik van het campertoilet de klep naar de afvaltank open is. Reparaties kunnen alleen van onderaf. Raakt de bediening eens defect dan is het fijn als fecaliën zich al in de afvaltank bevinden. Ook is er minder kans op lekkages door afdichtingen. Door hard schudden van de afvaltank, bijvoorbeeld tijdens omspoelen, kan het vlottermechanisme van de inhoudsaanduiding losraken. Instructies voor reparatie vind je online. Vastzittende kalkaanslag door urinezuur tast het kunststof aan en het veroorzaakt stank. Gebruik daarom regelmatig toilettankreiniger.

TIP: Voor de Thetford toiletten C200, C2, C3 en C4 is een toiletverhoger van zeven centimeter verkrijgbaar. Handig voor minder validen en ouderen.