Adria Altea 552 PK nieuwe caravan seizoen 2023

Adria Atea 552 PK

Adria Altea 552 PK nieuwe caravan seizoen 2023

Adria Altea 552 PK 2023

Adria Atea 552 PK

Vrijwel jaarlijks update Adria één van haar caravanseries volledig. In modeljaar 2023 valt dat de serie Altea te beurt. De geheel vernieuwde caravanserie werd eind mei in Slovenie gepresenteerd. Prijs en introductiedatum in Nederland zijn nog niet bekend. 

Naast moderniseringen zijn in de vernieuwde Adria-series steeds ook geheel nieuwe ideeën en designfeatures te vinden. De indelingen veranderen wat qua ergonomie, maar blijven in grote lijnen gelijk. De 2023 Altea-serie komt later in tien uitvoeringen op de markt. Wij bekijken hier de 552 PK, de grootste van drie gezinscaravans met maximaal zeven slaapplaatsen en een middenrondzit met vier zitplaatsen. 

Het nieuwe lichtgewicht chassis van de adria Altea

De kracht en flexibiliteit zit rond de gaten van het Adria Altea chassis.

Exterieur

Het exterieur van de nieuwe generatie Altea is aangepast aan de designlijnen van de modellen Adora en Alpina. De gehele buitenzijde is bekleed met polyester over houten versteviging en styropor isolatie. De binnenzijde is nu met op vilt gelijkend materiaal afgewerkt. Dat thermoplastische composietmateriaal genaamd Symalite vervangt het gebruikelijke triplex en bespaart vooral gewicht. Het materiaal blijft bij de zitgroep zichtbaar, maar is op andere plaatsen, zoals rond bedden, met glad ‘behang’ overtrokken. 

Aan de voorzijde zijn de unieke uitstekende aërodynamische ‘vleugeltjes’ (van de Adora) alleen nog visueel aanwezig in een schuine randafwerking van het front. De disselkastklep is nu caravan breed en opent een riante bergruimte waarin optioneel een Ikea-stelling met plastic bakken verkrijgbaar is. Ook dan blijft er nog ruimte voor grote gasflessen en veel uitrusting. De inmiddels ook op diverse Adria-campers en caravans toegepaste modulaire LED-achterlichten komen hier ook terug. De Altea staat op het nieuwste gewichtsbesparende AL-KO-onderstel ‘VarioX’, dat in 2017 werd geïntroduceerd. Met deze en andere aanpassingen bespaart Adria tot 50 kilo gewicht op de gemiddelde Altea. 

Het nieuwe interieur van de 2023 model caravan Adria Altea

Het rustgevende nieuwe interieur van de 2023 Adria Altea

Interieur

Ook met de vereenvoudigde meubelbouw bespaart Adria gewicht. Zo is de constructie van het nieuw ontworpen keukenblok vereenvoudigd met zijkanten uit één vloeiend afgewerkt meubelpaneel. Daarmee ontstaat bovendien meer kastruimte voor grotere lades. Voorin staat de ouderlijke sponde. Het tweepersoonsbed is fors van afmeting, behalve aan het naar de toegangsdeur afgeschuinde voeteneinde. Ook van het zitmeubel midden in de caravan vermoeden we gewichtsbesparing door minder hout en meubelplaat en nu alleen stoffering in de rugleuningen. Zo’n rondzitgroep midden in de gezinscaravan blijft schipperen met de zitruimte waardoor een voortent voor gezinnen onontbeerlijk lijkt. 

Het elegante ontwerp van de woonruimte bestaat uit meubels met innovatieve opbergoplossingen, zoals verplaatsbare vilten zakken tegen de Symalite wandbekleding. Grote kastkleppen – met verborgen greepjes – en panelen zorgen voor veel rust in het interieur. De bedden zijn voorzien van comfortabele Evopore matrassen. Stapelbedden zijn ook nu met twee of drie (optie) bedden verkrijgbaar, waarbij het onderbed opklapbaar is als bergruimte of zitje voor de kinderen. Speciale uitrusting is er ook weer, zoals een optionele hondenmat.

De Adria Altea 552 keukenblok

Een echte gezinskeuken waarin Adria schoonmaken heeft vereenvoudigd met uitneembare kastplanken.

Installaties

De standaard uitrusting is weer prima. De badkamer beschikt over een toilet met er boven het Adria opklapbare wasbekken. Er is bovendien een separate douchecel en natuurlijk warm en koud stromend water. Een 3.000 Watt gaskachel met luchtomloop is standaard. Daarmee samenwerkende elektrische bijverwarming en vloerverwarming zijn optioneel beschikbaar. Voor airconditioning ligt de bekabeling klaar in het dak. Naast het keukenblok staat een 140 liter absorptiekoelkast met 15 liter vriesvakje. De praktische kookplaat biedt drie automatisch ontstekende gaspitten. 

Leveringsproblemen, inflatie en tekorten aan materialen – door de nasleep van Covid en oorlog in Oekraine – zal de introductie van gepresenteerde 2023-modellen kunnen vertragen. Dit speelt in de hele branche. Ook zijn prijsberekeningen vooraf daardoor onbetrouwbaar. De nieuwe Altea is het wachten echter zeker weer waard. 

Technische gegevens

(volgens opgave fabrikant, onder voorbehoud)

Adria Altea 552 PK, Lengte incl.dissel/opbouw 616 / 552  cm, Breedte buiten/binnen 230 / 217 cm, Hoogte/stahoogte 258 / 195 cm, Bed 200 x 140/98  cm, Stapelbedden 2x 196 x 77 cm, Extra bed 193 x 105 cm, Rijklaar gewicht c.a. 1.282 kg, Maximum massa 1.500 kg, Zit/slaapplaatsen 4/7

Uitrusting ondermeer: lichtgewicht chassis, stabilisatiekoppeling, reservewiel, schokdempers, hagelbestendige dakplaat, hordeur, bagageluik links, 50 liter watertank, boiler 5 liter, USB-laadpunten, ledverlichting, ringverwarming.

Meer informatie op Adria.nl