vochtcontrole

Vochtcontrole

vochtcontrole foute boel schade door verrot hoyt camper caravan

Hier was men duidelijk te laat. Deze verrotte hoek lag verstopt onder een bank vol kampeermateriaal.

Negen vragen over VOCHTCONTROLE bij caravans en campers

Wat wordt bedoelt met vochtcontrole?

De opbouw van caravans en campers kan op verschillende plaatsen gevoelig zijn voor vocht en het binnendringen van water. Hoewel de opbouwpanelen steeds vaker vochtbestendig is gebouwd, zijn de dichtingsmiddellen gevoelig voor beweging, slijtage en veroudering door zonlicht en bijvoorbeeld pekel. Vocht kan dan schade veroorzaken aan vloeren, metalen en meubelwerk. Regelmatige vochtcontrole brengt eventuele problemen meestal vroegtijdig aan het licht.

Wanneer een vochtcontrole laten uitvoeren?

Eigenaren van nieuwe campers en caravans moeten doorgaans verplichte vochtcontroles laten uitvoeren. Dat is dan een voorwaarde voor de geboden bovenwettelijke garantietermijn. Kopers van gebruikte campers en caravans kunnen voor aankoop ook een vochtcontrole laten uitvoeren. Gewoon voor extra zekerheid, omdat vochtschade meestal een erg dure reparatie inhoudt.

vochtcontrole gebeurt bij alles wat extra in een camper caravan wand is gemonteerd

Vochtcontrole moet in alle hoeken en gaten gebeuren. Hier naast de toegangsdeur.

Wat wordt precies gecontroleerd?

Tijdens een vochtcontrole gaat de monteur met een materiaalvochtmeter in de camper op zoek naar afwijkende waarden. Hij meet overal waar dichtingsmiddel is toegepast. Langs het dak, de wanden en de vloer, aansluitingen aan de cabine en naden tussen wandpanelen en dak. Extra aandacht krijgen delen rond dakluiken, de schoorsteen, bagageluiken, ramen en kitnaden. Op de vloer bij waterleidingen en de verwarming/boiler. Onder de vloer plaatsen waar bodembescherming het zwaar heeft, zoals direct achter de wielen en langs de wandafwerking. Er kan een reparatieadvies volgen, bijvoorbeeld om dichtingen te vernieuwen. De monteur zal na zijn metingen een vochtmetingsrapport afgeven.

Kan je zelf vochtcontrole doen?

Een visuele controle is in elk geval aan te bevelen. Doe dat tijdens zwaar weer door binnen eens goed rond te kijken. Bij onervaren gebruik van een vochtmeter liggen fouten op de loer. De diepte vochtindicator meet bijvoorbeeld ook aanwezigheid van metalen. Die herkent het als weerstand en legt dat uit als een hoge vochtwaarde. De bouwwijze kan dus een verkeerde diagnose veroorzaken! Een ervaren monteur houd daar rekening mee. Eventueel maakt hij gebruik van een apparaat voor oppervlaktemeting of weet uit ervaring de vochtindicatie juist te interpreteren.

Hoe zit dat precies met de garantie?

Koopt u iets voor privé gebruik bij een Europese handelaar dan hebt u recht op een wettelijke garantie van 2 jaar. De termijn van 2 jaar kan tot een jaar verkort worden voor tweedehands goederen. Die wettelijke garantie is geldig op alle materiële goederen, zoals campers en caravans, die een particulier bij de officiële handel koopt. Voor de garantieperiode en de periode langer dan die twee jaar, mogen door de verkoper redelijke voorwaarden worden gesteld. Bijvoorbeeld die verplichte vochtcontrole.

Wat als je die vochtcontrole niet laat uitvoeren?

Er zijn uitspraken van het gerecht over geschillen op dat punt. De fabrikant mag aan de fabrieksgarantie dus voorwaarden verbinden. Die voorwaarden mogen de wettelijke garantie echter niet beperken. Verder mogen garantiebepalingen niet de verplichtingen beperken een camper te leveren die aan de verwachtingen van de koper voldoet. Voldoet een product namelijk niet aan de redelijke verwachtingen (bijvoorbeeld qua levensduur en waterdichtheid) van de consument, dan kan er ook zonder vochtcontroles nog sprake zijn van non conformiteit. De verkoper moet het product dan toch repareren of vervangen. Is aan de nieuwe camper geen verplichte vochtcontrole gedaan, dan zal de koper/eigenaar zelf moeten bewijzen dat een fabricagefout aan het probleem ten grondslag ligt. Doorgaans betekent dat de gang naar het gerecht.

Wat kost het?

Is de camper bij uw vaste merkendealer gekocht, dan kan service de prijs gunstig beïnvloeden. Arbeidsloon maakt een groot verschil. Een leeggeruimde camper is sneller gecontroleerd dan een overvol gepakte. We kennen gevallen waarbij het gratis gebeurt tijdens regulier onderhoud. Prijzen variëren van € 50 tot € 135. Één dealerbedrijf rekent binnen de verplichting 135 euro, na zes jaar slechts 53 euro!? Het uitschrijven van een vochtrapportage komt daar dan soms nog bij. Vraag dus vooraf prijsopgave.

Wanneer is het foute boel?

Na genoeg alle materialen zijn in staat vocht op te nemen en weer af te staan. Hout zal in een normale toestand in een nieuwe camper tot circa 10% vocht bevatten. Het is bekend dat een camper of caravan onder vochtige omstandigheden vele kilo’s zwaarder wordt door vochtopname. Dat vochtpercentage zal dus fluctueren. Verschillende vochtmeters geven de indicatie in verschillende getallen aan. Leidraad is dat een vochtigheidsgraat van 20% of meer nadere inspectie en beoordeling vraagt.

Is vochtcontrole ook verplicht door de verzekeraar?

Verzekeraars verplichten onderhoud volgens wettelijke regels en voor de veiligheid. Schade die bestaat uit de
herstelkosten door slijtage en gebreken, zoals achterstallig onderhoud, reparatie-, constructie- of materiaalfouten vergoeden ze meestal niet. Goed en tijdig onderhoud is belangrijk om problemen te voorkomen en veilig met de camper te reizen. Dus ook om die reden is het laten uitvoeren van deze controle een goed idee.