waterdicht kit caravan camper

Waterschade camper caravan voorkomen met kit

Kit zit vast aan waterdicht…

Om een caravan en camper waterdicht te maken zijn speciale kitten ontwikkeld. Die zijn dik rubberachtig en flexibel, maar hechten bovendien ook enorm goed. Een MS-Polymeer-kit komt in allerlei samenstellingen en toepassingen voor.

Gebruikelijke benamingen voor de caravanindustrie zijn MS-2 en de sneller werkende MS-5, elastische lijm en afdichting voor glas, metaal en kunststof. Eigenschappen van die kitsoorten zijn weersbestendigheid, snelle hechting en vrijwel direct overschilderbaar. De lijmverbinding die hiermee ontstaat kan alleen met grote moeite verbroken worden, bijvoorbeeld met een scherp mes, en vaak niet eens zonder bijkomende schade.

camper kitnaad los waterschade

Via een losgewerkte kitnaad kan forse waterschade ontstaan. Regelmatige controle is nodig.

Afdichtende kit voor caravans en campers is gemaakt van een vloeibaar/flexibel blijvend materiaal, met als belangrijkste functie lekkage voorkomen. De verbinding in stand houden is voor deze kit geen eerste taak, dat gebeurt meestal met schroeven of klemmen. Onder belasting vertoont het dan ook sneller vervorming. Deze flexibel blijvende kit kent de varianten PIB (PolyIsoButeen) en Butyl. PIB gebaseerde kit kan door deppen met een doekje of met dezelfde kit verwijderd worden. Butylkit droogt wat meer uit en kan met bijvoorbeeld een (scherpe) kunststof spatel worden bewerkt. Beide kitsoorten, die overigens erg vergelijkbaar zijn, vinden toepassing in afdichting tussen plaatwerk, lijsten en in doorvoeropeningen voor kabels. Door de rubberachtige basis bovendien tussen plaatwerk en raamrubbers of geklemde/geschroefde raamkaders en tentlijsten. Maar steeds vaker zien we dat lijmkit wordt gebruikt voor permanente montage.

Bij goedkopere kit, bijvoorbeeld van de bouwmarkt, is op de duurste grondstoffen bespaart. Daardoor zal het ook andere, vaak mindere eigenschappen vertonen. Het is bijvoorbeeld voor gebruik binnen waardoor UV-blokkers ontbreken. Caravanfabrikanten controleren de gebruikte kit dan ook steeds op kwaliteit en eigenschappen. De foto boven dit artikel is gemaakt in het laboratorium van caravan- en camperfabrikant Adria in Slovenie. Daar vindt continue onderzoek plaats naar de beste kit en de kwaliteit van de gebruikte kitsoorten.

Ga liever niet zelf aan de slag met kit, maar laat dat over aan de vakman. En als je toch perse moet: handen af van siliconenkit. Dat hoort niet op een caravan of camper.

camper caravan waterdichtheid kit

Nieuwe campers en caravans worden bij het verlaten van de productie getest op waterdichtheid. Hier bij Adria in Slovenië.

Waterdichtheid

Bij caravans en campers is controle op waterdichtheid een zeer nuttige controle. Lekkages ontdekt de vakman snel, waardoor ernstiger schade wordt voorkomen. Bij campers zien we vaak nog veel meer kitgebruik, kitranden en afdichtingskit. Bijvoorbeeld voor afdichting bij de grote voorruit van een integraalcamper. Maar kit sluit bij campers ook de naden tussen alkoof en cabine en tussen alkoof en dak, tussen alpino, de cabine en de opbouw en tussen de stroomlijnpanelen naast de portieren en de opbouw. Laat de hechting van deze kit elke zes jaar goed onder de loep nemen en eventueel preventief vervangen. Vergeet daarbij het dak niet.