Een kijkje onder de motorkap waas de camper startaccu is geplaatst

Camper Startaccu

Een kijkje onder de motorkap waas de camper startaccu is geplaatst

De startaccu wordt steeds vaker schoon en netjes weggebouwd.

Camper Startaccu

Camper startaccu’s zijn dure dingen, die het altijd bij verrassing begeven. Bij de een soms ook veel eerder dan bij de ander. Daarom zetten we alles over de startaccu een keer voor je op een rijtje. Een accu heeft aandacht nodig en verdient die ook.

Hoe werkt een camper startaccu?

De accu bestaat uit platen loodsuperoxide (plusplaten) en poreus lood (minplaten). Hoe meer lood, hoe sterker de opgewekte en af te nemen stroom later is en kan zijn. De platen gaan om en om – plus/min/plus/min…. – in een zogenaamde cel met elektrolyt. Elektrolyt is een mengsel van zwavelzuur en water dat voor geleiding tussen de plus- en minplaten zorgt. Door meerdere cellen in serie aan elkaar te schakelen ontstaat ‘een batterij’ van cellen; drie cellen voor zes volt, zes cellen voor 12 volt…. Via de accupolen voer je laadstroom toe en neem je zo nodig startstroom af. Sinds de jaren ’70 zien we steeds meer variaties als camper startaccu verschijnen.

Een gewone accu als deze AGM-variant kan als camper startaccu meer taken aan

Deze AGM-variant kan als camper startaccu meer taken aan, zoals het stop&go systeem bedienen, starten en de stroomvoorziening van auto-elektronica verzorgen als die, zoals in een camper, langer actief blijven.

Waarom is een camper startaccu nu anders dan vroeger?

De startaccu had voorheen maar één functie, namelijk kort een hele hoge stroomsterkte leveren om de motor te starten. Tegenwoordig is dat anders. Is de motor nu uit, dan verzorgt de accu nog steeds de stroomvoorziening van elektrische apparatuur in de camper, zoals de boordcomputer die bijvoorbeeld de sleutel op afstand ‘ziet’ aankomen, alarmsystemen, GPS, camera’s et cetera. Met een steeds hoger stroomverbruik in moderne auto’s verschijnt een variëteit aan startaccu’s op de markt.

Welke camper startaccu moet ik kiezen?

Vraag om een startaccu en je krijgt meestal een traditionele natte lood/zuur accu. Prima accu om je motor te starten, maar onderhoud en zelfontlading zijn een nadeel van dit type. Ze zijn ook niet geschikt om langdurig stroom te leveren. Deze batterij levert en aanvaardt wel hoge stromen, maar een stabiel aantal laadcycli* is niet te voorspellen. Daarvoor spelen te veel externe factoren mee, zoals onderhoud, mate van ontladen, en de temperatuur.

Tegenwoordig zijn ook AGM-accu’s in trek als camper startaccu. De Spiral AGM, met opgerolde loodplaten, is herkenbaar aan de potvormige cellen onder het deksel. Die accu kan langdurig (hoge) stroomsterktes leveren. AGM’s zijn onderhoudsvrij, kunnen beter tegen diepere ontlading en er treedt minder verlies op door zelfontlading. De accu’s zijn wel gevoelig voor warmte, dus weghouden van de motor of extra isoleren is beter. Ook in auto’s met zogenaamde start/stop motor worden meestal dit soort verbeterde accutypen toegepast. Zelfs soms Lithium-Ion accu’s.

Wat is een onderhoudvrije startaccu?

De onderhoudsvrije startaccu heeft op het deksel geen vulopeningen. Soms is een kijkglas aanwezig om de laadtoestand te controleren. Onderhoudsvrije accu’s zijn voorzien van een deksel met een intern filtersysteem waarin ontstane gassen condenseren en terugvloeien in de accucel. Bijvullen is niet nodig, ander onderhoud eventueel wel.

TIP: Houd een accu schoon, vooral de bovenzijde. Dit voorkomt lekstroom via het verzamelde vuil en zorgt voor een langere levensduur. Af en toe afsoppen dus. 

*Laadcyclus

Één keer volledig ontladen en opladen is één laadcyclus. Deels ontladen en weer opladen vormt een evenredig groot deel van één laadcyclus. Gebruik je bij het starten 2% van de accucapaciteit, dan kost 50 maal starten en opladen, één laadcyclus.

Camper langdurig stallen? Dit kun je doen.

  • Reinig (ook na wintergebruik) de accu met een licht sopje. Zorg er voor dat niets in de accu lekt. Accupolen en –klemmen eventueel reinigen met een borsteltje. Vul loodzuuraccu’s eventueel bij (niet overstromen) met gedistilleerd water.
  • Is accuvloeistof gelekt, dan kun je dat neutraliseren met Soda.
  • Staat je camper aan de stroom, controleer dan of de startaccu mee wordt opgeladen. Gebruik anders een losse lader voor de startaccu. Aansluiten kan vaak aan contacten in de motorruimte.
  • De startaccu losnemen (en meenemen) naar een laadpunt is niet altijd eenvoudig. Doe je dat, dan zal de motor daarna anders of even onregelmatiger lopen. Dit verdwijnt als de boordcomputer uw rijgedrag weer heeft geanalyseerd.
  • De boordaccu vraagt meestal een andere laadpatroon. Laad je beide accu’s thuis op met één lader, wissel dan om de paar weken van de een naar de ander. Stel de lader dan steeds in op het juiste accutype. Bewaar de accu’s vorstvrij in een geventileerde ruimte.
  • Vuistregel is dat een acculader minimaal 10% van de accucapaciteit kan opbrengen: voor 100Ah dus minimaal 10 Ampère laadcapaciteit. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing om de juiste instelling te kiezen.
  • Laat een traditionele lood/zuur accu aan een onderhoudslader overwinteren. Een Spiral AGM kan na 100% opladen, losgekoppeld en vorstvrij, tot 12 maanden zonder opladen.