Stormlantaarn, de veilige olielamp

Bij een stormlantaarn, de veilige olielamp, draait alles om sfeer en om geur. Kies voor een stormlamp vanwege de sfeer, het gedempte licht ten opzichte van een gaslamp, en omdat die bestand is tegen harde wind en regen. Zo lang er brandstof is, en lont, brand deze lamp altijd. Let op, want sommige lampen (van Chinese makelij) hebben om aan eisen van sommige exportlanden te voldoen openingen in de brandstoftank, onder de oksels van de beide omhoog lopende armen. Als de lamp hangt is dat geen probleem. Maar staat de olielamp een beetje schuin, dan kan hij door die openingen lekken. Ook als de olie klotst tijdens transport.

Waarom die openingen? Als je de lamp niet rechtopstaand vult, maar schuin, met de vulopening wat naar boven, raakt het reservoir te vol. Brandt de pit, dan zet de olie er onder uit en stroomt langs het vuur en langs de pit uit de bovenkant van het reservoir. Gevaarlijk en dus in sommige landen verboden met dicht reservoir. 

Vul een olielamp daarom maximaal tot de aanduiding op het reservoir, en terwijl hij rechtop staat. Prijs vanaf € 2,99. Overal te koop.

Stormlantaarn van topkwaliteit

Sinds 1914 maakt het in 1911 gevestigde Franse Guillouard in een fabriek in Nantes een thermisch verzinkte stormlantaarn van hoge kwaliteit. Overal in Frankrijk en vooral in Afrika kom je deze een eeuw lang met de hand geproduceerde stormlantaarn tegen. OK, ze zijn vier keer zo duur dan een gemiddelde stormlamp van dezelfde afmeting, maar dat zie je er dan ook wel aan af. Bovendien is de lamp voor dat geld gekleurd. Zelf gebruiken we een oranje exemplaar; een perfecte stormlamp met de soepelste bediening.

In december 2012 werd Guillouard bekroond met het Label EPV. Het Entreprise du Patrimoine Vivant (Living Heritage Company of EPV) label is een teken van erkenning van de Franse staat, opgezet om Franse bedrijven te belonen voor de kwaliteit van hun traditionele en industriële vaardigheden. Zeg maar een koninklijke status in een republiek. Meer weten over de productie van deze stormlantaarn, bekijk dan het filmpje hieronder. Deze stormlamp is verkrijgbaar voor € 54,00.