Kampeerautotarief Kwarttarief onder druk?

Geen paniek, het is nog niet zo ver. Maar zoals de antieke auto’s onlangs de pineut waren, zo kan ook het belastingsysteem kwarttarief voor campers zomaar eens aan de beurt zijn. Het systeem ‘motorrijtuigenbelasting / wegenbelasting’ in Nederland, officieel ‘Houderschapsbelasting’ om de discussie over gereden kilometers te vermijden, is natuurlijk een aanfluiting. Om het milieu te sparen kan alleen een eerlijk systeem van kilometerheffing uiteindelijk een oplossing bieden; betalen als je daadwerkelijk rijdt.

In 2015 kondigt het kabinet echter weer geen doortastende vernieuwing aan. Wel dat, naast kostenverhogende belastingplannen voor auto’s, de motorrijtuigenbelasting in 2017 met 10 euro zal worden verlaagd. Dat is een zoethoudertje als onderdeel van meer belastingmaatregelen met betrekking tot motorvoertuigen. Want zoals de eigenaren van personenauto’s deze maand (01/2016) hebben bemerkt, wordt deze belasting tussentijds nog wel twee keer verhoogd met de inflatiecorrectie. Die automatische verhogingen van de motorrijtuigenbelasting komen, bij campers ook, neer op een hoger bedrag dan die 10 euro.

Hogere belasting auto’s zonder roetfilter in 2019

Oude dieselauto’s, zoals oudere campers, die meer fijnstof uitstoten dan een nieuw model (alle diesels van voor 2016 vermoedelijk, als euro-6 motoren gemeen goed zijn), gaan in 2019 meer betalen…; veel meer. Voor vervuilende diesels zonder ‘fabrieksroetfilter’ gaat de motorrijtuigenbelasting per 2019 zelfs maar liefst 15% omhoog. Voor een gemiddelde dieselcamper in Noord-Holland, in de gewichtsklasse 3.500 kilo, betekent dat een verhoging van € 93,00 per jaar. Voor aanstaande kopers van een gebruikte camper is het zaak zich goed te informeren. Veel 2e-hands campers die in Nederland worden verkocht komen uit Duitsland, waar het zogenaamde ‘partikelfilter’, het roetfilter, af fabriek nou niet echt populair was. Van al die campers gaat het tarief motorrijtuigenbelasting dus fors omhoog, als het aan de regering ligt.

Kampeerautotarief Kwarttarief onder druk?Den Haag slaapt niet

Wie is er na de in 2014 afgeschafte oldtimer regeling aan de beurt? De motorrijtuigenbelasting, wegenbelasting, houderschapsbelasting voor een kampeerauto bedraagt nu slechts een kwart (kwarttarief*) van de belasting voor een qua gewicht vergelijkbare personenauto. Wat nou als die regeling in de toekomst helemaal zou worden afgeschaft, net als de oldtimerregeling. Niet ondenkbaar. In dat geval ben je in Noord-Holland plotseling vier keer 620 euro per jaar kwijt; vier keer 713 als Den Haag dat pas na 2019 plant. Is dat even lucratief voor de schatkist? Ruim € 192.000.000 extra vangen van 90.000 camperbezitters. En een verhoging naar het voor verhuurders gelden ‘halftarief’ betekent nog altijd een verdubbeling van de kosten.

Nu pers, camperfabrikanten en dealers steeds openlijker adverteren met campers voor gebruik het hele jaar rond, ook voor woon-werkverkeer en goederentransport, komt dat kwarttarief meer en meer onder druk te staan. Campers worden immers meer en meer gebruikt ook. En het populaire ‘particulier verhuren’, via allerlei organisaties, komt daar nog eens als meergebruik bovenop. Campers gaan langer dan voorheen op de weg op. Leuk dat een organisatie als Camptoo roeptoetert “Win-win. Door te gebruiken in plaats van te stallen.”, maar voor de grote groep kan dit op termijn dus wel eens behoorlijk nadelig uitpakken. Toch iets om over na te denken.

*Het kwarttarief is ontstaan uit de vroegere 60-dagenkaart, omdat campers (kampeerauto’s) nou eenmaal niet het hele jaar gebruik maakten van de weg. Ieder jaar betaalde je aan de belastingdienst een bedrag ter hoogte van 1/6e van het jaarlijkse tarief van de motorrijtuigenbelasting van je camper. Je kreeg dan een kaart met daarop 60 vakjes. Voor iedere dag rijden met de camper moest je daarop de datum invullen. Je kon zo maximaal 60 dagen ‘in de belasting’ rijden tegen een laag tarief.
2 antwoorden
 1. Aan. Klein zegt:

  Het hele wegenbelasting cysteem (houderschaps belasting) is zo oneerlijk als ik weet niet wat . Gewoon discriminatie. Pak de normale burger maar en laad de rest. Nederlandse bedrijven met Poolse kentekens maar rijden.zonder wegenbelasting te betalen.
  Ik betaal 50 euro in de maand is kwart tarief.
  Elke dag gaat er een busje bij mij langs om post postpakketten rond te brengen voor dat busje word 103 euro in het kwartaal afgedragen. Maakt dus zes dagen in de week gebruik van de openbare weg.

 2. Ron van der Meer zegt:

  Het blijft een feit dat veel campers maar enkele dagen per jaar op Nederlandse bodem rondrijden. Ophalen uit de stalling, volladen en dan snel de grens over om bij onze buurlanden via de brandstof en/of tol mee te betalen aan het onderhoud van de wegen aldaar. Andersom betalen wij in Nederland voor de slijtage die veroorzaakt wordt door buitenlandse auto’s. Wanneer gaat Nederland nu eindelijk over op hetzelfde systeem van de gebruiker betaald ipv weer een leuke bezigheid om zeep te helpen. Ach ja, ik vergeet het steeds, de regering heeft al zoveel accijnzen op de brandstof gelegd dat, als er nog wegenbelasting bijkomt het Nederlandse wegtransport niet meer kan concureren met het buitenland.

  En m.b.t. het milieu, op dit moment ligt er in Rotterdam een bootje voor maximaal 6. 000 mensen die net zo vervuilend is als 84.000 dieselauto’s. En ik mag er niet komen met mijn 25 jaar oude Ducato. Wil ik ook niet, maar het principe…..

Reacties zijn gesloten.