Al-Ko zelfstellende caravan rem

AL-KO zelfstellende caravanremmen

AL-KO kiest voor zelfstellende caravanremmen. Eindelijk modernisering van de trommelrem voor caravans en aanhangwagens. De trommelrem is daarmee definitief een blijvertje. De door de chassis- en assenfabrikant nieuw ontworpen AL-KO zelfstellende caravanremmen verhogen het rijcomfort tijdens remmen, verkorten de remweg van een combinatie en besparen bovendien op onderhoudskosten. Sinds modeljaar 2016 gebruiken steeds meer caravanfabrikanten deze AL-KO zelfstellende caravanremmen 

“De remtrommel blijft”: legt ALKO ons nogmaals uit. “Definitief, nadat de modernisering van caravanassen met schijfremmen stagneerde.” Dat kwam overigens doordat roestvorming op de rem, bij lang stilstaande recreatievoertuigen, een probleem bleek. Van roestvorming in ernstige mate heeft het remoppervlak van een remtrommel, goed verstopt achter het wiel onder de caravan, geen last. AL-KO rest in elk geval geen andere optie dan de vertrouwde oplooprem te moderniseren.

Pas in modeljaar 2016 rolt de eerste caravan met deze AL-KO zelfstellende remmen, de AAA-remmen, van de band. Daarnaast is het caravanremsysteem ook voor de vervangingsmarkt beschikbaar, eerst voor AL-KO-assen tot 1.500 kilo met remtype 2051. Daarna wordt het stelmechanisme voor andere remmen en assen ingevoerd.

Al-ko zelfstellende caravanremmenAAA staat voor AL-KO Automatic Adjustment, een gepatenteerde oplossing om onder alle omstandigheden optimaal contact te bewerkstelligen tussen de remvoering en de trommel. De nieuwe mechanische rem past zich bij elke rembeweging aan, om steeds een optimale speling tussen remvoering en remtrommel in te stellen. Iets dat normaal via het – zoals we vorige maand lazen – bewerkelijke afstelmechanisme moest gebeuren. Dat mechanisme is overigens nog steeds aanwezig, maar wordt nu automatisch bediend. Handmatig afstellen blijft mogelijk, maar is niet meer nodig. Om dat vroegtijdig aan met name onderhoudsbedrijven duidelijk te maken is een naafdop met AAA opschrift geïntroduceerd. Bij het achteruitrijden wordt het aanpasmechanisme ontkoppeld en doet de achteruitrijdautomaat als vanouds z’n remmenlossende werk.

Door de steeds optimaal ingestelde aanhangerrem remt de caravan zachter en eerder en behoren door de oplooprem veroorzaakte stoten definitief tot het verleden. En belangrijker: deze rem verkort de remweg van de auto/caravancombinatie met gemiddeld vijf meter. Dat scheelt een hele autolengte!

Caravanners die veel rijden kunnen overwegen om, wanneer de huidige remvoeringen versleten zijn, deze te vervangen door de AAA-rem. De prijs van de vervangingsset bedraagt 210 euro per as (exclusief montage). Geautoriseerde AL-KO servicestations (caravandealers) en vakgarages zullen aam montage zo’n twee uurtjes werk hebben. Uitwisselen valt onder de bestaande typegoedkeuring, dus herkeuring is niet nodig.