Garmin Camper

Review Test Garmin Camper 770 LMT-D

Garmin Camper 770 LMT-D navigatie 1 kopie-minReview: Garmin Camper 770 LMT-D navigatie

Aan de hand van de in deze Garmin opgenomen Tripadviser en Foursquare plan ik eerst maar eens een mooie toeristische camperroute in m’n eigen omgeving. De Beemster is Unesco Wereld Erfgoed in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Werken mag immers ook leuk zijn? Dan ga ik op pad voor een test van de Garmin Camper 770 LMT-D.

De Garmin Camper 770 die we testen heeft een iets groter scherm dan de 660, een wat goedkoper apparaat van Garmin. De Garmin Camper vraagt je bij opstarten om het type, de afmetingen en het gewicht van het voertuig. Na het invoeren zal het systeem daarmee rekening houden bij het plannen van een route. Je kunt kiezen voor auto, camper of caravancombinatie. Onze voor deze test geselecteerde camper meet (bxlxh) 2,3 x 7,2 x 2,85 meter en heeft een gewicht van 3,85 ton.

Via garmin.com zoeken en vinden we de gebruiksaanwijzing (Download 3,5 MB), omdat de bestemming zoeken en programmeren hier niet zo vanzelfsprekend is als we gewend zijn. Maar eenmaal ‘En Route’ zijn we er snel aan gewend en helemaal weg van. De aanwijzingen zijn duidelijk, het beeldscherm helder en vol extra info. Later ontdek ik onderweg naar de kampeerbeurs CMT in Stuttgart wel een foutje in de maximum snelheid op Nederlandse autosnelwegen. Onze camper mag daar 130 km/u omdat hij als personenauto is geregistreerd. De Garmin kiest er voor om bij 80 km/u te waarschuwen dat we te snel rijden. Positief is dat daardoor een confrontatie met de politie niet waarschijnlijk is. In Duitsland kloppen de snelheden wel; Garmin weet van de 100 km/u uitzondering voor campers op autosnelwegen.

De mooiste smalle weggetjes verlaat de Garmin Camper liefst zo snel mogelijk.

De extra mogelijkheden overtuigen me om dit extra apparaat toch te verkiezen boven navigeren op de smartphone. Op het scherm wordt elke afslag of knooppunt duidelijk afgebeeld. Steeds komen ook waarschuwingen in beeld – die kun je stuk voor stuk ook uitschakelen – voor oversteekplaatsen, bij scholen, bij kans op overstekend wild, zijwind, het naderen van spoorwegovergangen en als pauzes worden geadviseerd. Vooral die waarschuwingen voor spoorwegen komen goed op me over, ik heb al eens schade gereden bij het kruisen van een verzakte onbewaakte overweg in Polen.

Ik heb al eerder soortgelijke systemen getest en weet dat de routeplanning na invoering van de voertuiggegevens rekening houdt met de wegsoort, scherpe bochten, hellingen, tunnels en zo. Toch moet je niet blindvaren op het systeem. Of het helemaal foutloos is merk je namelijk pas als er wat mis gaat.

Ik heb thuis dus een mooie (rond)reis door de Beemster en omgeving geprogrammeerd, inclusief bezienswaardigheden, campings van de ACSI, camperplaatsen van de NKC. Die bestemmingen doet hij veilloos aan, maar we doorkruisen weinig van de pittoreske dorpjes onderweg. Navigeren doet het systeem namelijk liefst via grotere wegen; liever dus een rondweg als die er is. Ik ken de omgeving en Hollandse dijken, waar ik met deze afmetingen makkelijk kan rijden, maar Garmin stuurt me bij elke bocht terug naar de grotere weg. In landelijke gebieden gaat dit systeem ten koste van het ontspannen toeristisch cruisen over de mooiste binnenweggetjes. Ten opzichte van ‘gewone’ navigatie rijdt je ook regelmatig enkele kilometers om, om de bestemming via grotere wegen aan te rijden.

De scherpte (1024 x 600 pixels) en kwaliteit van het Garmin Camper aanraakscherm (touchscreen) met TFT-kleurenbeeld en de steeds inkomende subschermen is bijzonder goed. Zelfs tegen de laagstaande zon in.

Voor optimaal gebruik moest ik het toestel koppelen met m’n smartphone. Dan wordt actuele verkeersinformatie onderweg meegenomen in het advies en krijg je waarschuwingen voor mobiele flitspalen. En op de plaats waar je bent geven Tripadviser en Foursquare in een oogwenk vrijwel alle bezienswaardigheden en restaurants in de buurt. Plan je een route met behulp van de ingebouwde reisplanner heel precies, inclusief standscentra, dan kun je elke bezienswaardigheid in de omgeving aan doen. Erg handig.

Navigatie instellen ging me na enig oefenen makkelijk af, maar de planning duurt soms wat langer dan ik gewend ben. Garmin Camper maakt tijdens het plannen meer afwegingen over waar het beste te rijden. Dat het snoer niet aan de raamhouder, maar achterin het toestel steekt is lastig tijdens een stop; dan moet je meer opruimen. En liever zie ik ook een USB-aansluiting dan de aangegoten 12-volt autostekker. Maar verder een dikke voldoende.

Samenvatting

Pluspunten

+ Navigatie Europa geïnstalleerd, andere werelddelen beschikbaar online

+ Gratis updates en stadskaarten

+ Instellingen op voertuig camper of caravan

+ Zeer helder beeldscherm

+ Gevoelig aanraakscherm

+ Navigatie instellingen, waarschuwingen en aanwijzingen

+ Technische opties

 

Minpunten

– Batterijduur slechts 1 uur

– Garmin geeft geen garantie doorrijdhoogten. Opletten dus nog steeds nodig.

– Routeberekening soms traag

– Smartphone min of meer noodzakelijk voor opties

– Snoer met vaste stekker

 

 

Technische gegevens

Garmin Camper 770 LMT-D

Afmetingen                           17,3 x 9,9 x 1,9 cm

Gewicht                                 243 gram

Beeldscherm                        15,2 x 8,9 cm; 17,7 cm (6,95”)diagonaal

Batterijduur                          1 uur

Updates                                 Lifetime kaart- en flitspaalupdates

Geïnstalleerde wegen          Europa

Extra mogelijkheden          Handsfree Bluetooth koppeling smartphone, stembesturing,

Geïnstalleerde extra’s     ACSI campinggids, NKC-camperplaatsen, Bezienswaardigheden, toeristische bestemmingen, reisplanner, Foursquare, TripAdvisor

Opties                                   Achteruitrijcamera, babycam, smartwatch

Gepubliceerd in Campertijd (B).