kip greyline

Kip Greyline terug in 2017

kip greylineKip Greyline, ultieme tourcaravan

Voor velen is de Kip Greyline de ultieme tourcaravan. Het model is in z’n bestaansjaren vermoedelijk op elke plek op aarde achter een Nederlandse trekauto gezien. Nu komt de reiscaravan dus terug. Niet helemaal nieuw, maar zeker optimaal gemoderniseerd.

Even duiken in de geschiedenis van de Greyline, die in 1986 in z’n eerste vorm verschijnt. In 2004 presenteert Kip de opvolger, die boven de kenmerkende disselkastdeuren ook een gesplitste voorruit krijgt. In september 2010, als gevolg van het tweede faillissement van Kip, stopt de productie van de Geyline voorlopig en concentreert de nieuwe eigenaar zich op de fabricage en doorontwikkeling van de Kompakt, Vision en Shelter.

kip greylineBouwtechnisch is er eigenlijk niet zo veel veranderd in het nieuwe model. De wijzigingen zitten ‘m vooral in het design. Kip past een vertrouwde bouwmethode toe met traditionele sandwichpanelen en houten versteviging. In de vloer tweezijdig multiplex dat waterdicht styrofoam isolatie omsluit. Elektrische vloerverwarming is standaard aanwezig onder de vloerbedekking. Ook de wanden zijn met styrofoam geïsoleerd, maar buitenom afgewerkt met aluminium in stucco-profiel, aan de binnenzijde met board. Glad aluminium is als optie mogelijk. Het damwandprofiel aan de onderzijde van de wand is aangebracht in een nauwelijks van echt te onderscheiden 3D-print. Op het dak ligt op de isolatieplaat een zachte extra laag, met daar overheen pas de losse niet verlijmde hagelbestendig polyester dakplaat. Die losse dakplaat is de handtekening van de Greyline. Hij dempt contactgeluiden aanzienlijk, zoals het geluid van regendruppels. Boven de zijramen is de tentlijst voor raamluifeltjes vervallen. De nu lager en breder ontworpen gekaderde vensters zorgen voor een stoerder uitstraling.

kip greylineIn het interieur is door een aanpassing in de disselkast acht centimeter meer binnenruimte ontstaan. Het interieur in de Greyline is volledig nieuw vormgegeven. Sfeer en indelingen, maar ook de uitvoering in het design, zijn tot stand gekomen met hulp van ervaren en nieuwe KIP-klanten. Uit al dat overleg zijn rustige moderne lichte kleuren, een hele series keuzemogelijkheden in stoffering, afgeronde meubelstukken en een vaste opstelling van het meubelwerk ontstaan. Achterin met een standaard zitgroep bestaande uit twee banken met onder het raam aan de wand het tafelblad op één poot. Eventueel verandert die dinette zonder gepuzzel in een extra bed. Dan volgen het keukenblok met er tegenover de toiletruimte en hang/legkast. Voorin zijn diverse opties mogelijk. In deze indeling met Fransbed, waarvan de breedte best iets rianter had kunnen uitvallen, is naast dat bed een nachtkastje geplaatst. Verder zijn voorin optionele mogelijkheden gepland met twee eenpersoonsbedden, een rondzitgroep of een dinette. Met z’n opvallende afgeronde vormgeving lijkt het keukenblok kleiner dan het werkelijk is. De driepits, piezo ontstekende kookplaat van Thetford bespaart legruimte. Het is hoofdzakelijk in zwart uitgevoerd, net als de spoelbak. Van onder het bed draait een gemakkelijk toegankelijke bagagebak naar buiten. Een tweede hangkast boven het bed is een van de vele opties.

Kip kiest voor vloerverwarming aangevuld met een onder de vloer aangebracht en daarmee ruimte besparende kachel van het Noord-Ierse Whale. Zoals gebruikelijk wordt warme lucht middels buizen door de caravan geventileerd. Via Smart Energie System bedien en controleer je alle elektronica en de kachel, en optioneel de accuspanning, het waterniveau, de zonnepanelen, et cetera. Plaatsing van zonnepanelen, Tv en antenne zijn voorbereid tot in het dak. Zowel binnen als buiten is grotendeels LED-verlichting toegepast. Een batteryguard voorkomt dat de koelkast tijdens een stop je accu leeg trekt.

Technische gegevens

(opgave fabrikant)

Afmetingen

Lengte incl dissel/opbouwlengte   673 / 541 cm

Breedte                                              231 cm

Hoogte buiten/binnen                     259 / 195 cm

Bedmaten (lxb)                                 200 x 145 cm

Extra bed (lxb)                                 215 x 140/125 cm

Gewicht rijklaar                                1.220

Totaal toelaatbaar                            1.500 kg*

Uitrusting ondermeer: AL-KO stabilisatorkoppeling, schokdempers, aluminium velgendisselafdekking, zware uitdraaisteunen, serviceluik, hagelbestendige losse dakplaat, geluidsisolerend dak, aluminium wanden, geïsoleerde verwarmde disselbak, Whale-kachel met luchtomloop, elektrische vloerverwarming, 106 liter Thetford koelkast, 3-pits kookplaat met piëzo, aardlekschakelaar, 8 stopcontacten, USB-aansluiting, twee 14 liter uitneembare watertanks, 5 liter boiler, Thetford draaibaar toilet, bed met lattenboden en verstelbaar hoofdeind, te openen ramen met gecombineerde verduistering/horren, overgordijnen, ledverlichting. Zichtbare optie: dakrailing.