Knaus travelino prototype exterieur

Knaus Travelino super lichtgewicht gezinscaravan prototype

Knaus travelino

Knaus travelino

Knaus Travelino

Deze Knaus Travelino komt er, in welke vorm dan ook, als lichtgewicht caravan. “Natuurlijk met de nodige commerciële aanpassingen.”, zegt de Knaus woordvoerder er wel snel achteraan.

Die laatste opmerking drukt de hoge verwachtingen meteen weer een beetje. Krijgt de Travelino soms een andere vorm, wordt hij minder hightech gebouwd, of verdwijnen de spannende interieur oplossingen?

De opbouw van deze caravan is helemaal verlijmd. En het meubelwerk is ‘in elkaar gestoken’ en gelijmd. Daar komt in het studiemodel in elk geval geen enkele schroef meer aan te pas. Gewichtbesparing vinden de ontwikkelaars ondermeer in de constructie van de dik geïsoleerde sandwich vloer met lichtgewicht chassis met disselboom. De caravan heeft luchtvering en knielt op de camping neer tot op de grond. Zware uitdraaisteunen zijn daardoor overbodig geworden. Een forse besparing is ook gevonden in de ramen en de toegangsdeur. Zonder allerhande kozijnprofielen sluiten die namelijk rechtstreeks tegen en in de constructie van de wand. Zo wordt ook nog eens de best mogelijke stroomlijn bereikt. Op een hagelbestendig dak en polyester onder de vloer is niet bezuinigd.

Interieur Knaus Travelino

Een dinette, een keukenblok, een koelkast, een vast tweepersoonsbed en een toiletruimte, het is allemaal aanwezig. Je kunt het bed inschuiven tot een comfortabele zitbank. De koelkast is van buiten bereikbaar, maar naar wens schuif je ‘m binnen naast het keukenblok of zelfs – als bijzettafeltje – bij de eettafel. Koken doe je niet meer op gas, die installatie is te zwaar, maar net als op plezierjachtjes op een mobiel kooktoestel op vaste brandstof; binnen of op de buitenkeuken. De toiletruimte, ‘s nachts ruim uitgeklapt, kan overdag inschuiven. Het toilet zelf schuift dan mee onder het bed. Vier handelingen en de hele ruimte is weer bruikbaar. De kledingkast verdwijnt onzichtbaar in de (ingeklapte) badkamer of hangt handzaam boven het bed. Bijna alles heeft zo een dubbele functie.

Knaus Travelino 400 QD

Lengte opbouw         400 cm

Breedte                      204 cm

Stahoogte                  198 cm

Massa rijklaar           ±650 kg

Maximum massa       nnb

Bed voor                    204 x 135 cm

Uitrusting ondermeer:

Lichtgewicht chassis met disselboom, luchtvering, lichtmetalen wielen, uitschuifbare buitenkeuken, cassettetoilet, bed/bankcombinatie, verschuifbare kastruimte, mobiel kooktoestel, verplaatsbare koelkast, elektrische verwarming, vaste watertank, acht te openen ramen, toegangsdeur in twee delen, bagagebak voorop.