BeauEr 3X serv-media

BeauEr 3x

BeauEr 3X serv-mediaBeauEr 3X

Deze BeauEr 3X, een kleine caravan met twee meter stahoogte, komt uit het Zuid Franse middeleeuwse stadje Matha, een gehucht onder de rook van Cognac. Vandaar de inspirerende vintage vormgeving met nuttige retro elementen rondom deze bijzonderheid in de caravanbranche. Soms lijkt het alsof je daadwerkelijk tegen een cognacvat uit de toekomst aan kijkt. Toch?

Maar in de BeauEr 3X zit veel meer. Hij schuift in luttele seconden uiteen tot drie keer z’n formaat, legt gelijktijdig de meubels uit en is klaar voor bewoning. Op de pootjes na dan.

De BeauEr 3X is een blijvertje. Ik zag ‘m voor het eerst in de ontwerpfase, bijna klaar, in 2011. Heel wat toekomstvisies, designstudies, tekeningen, maquettes en soms zelfs een heuse ‘caravan van de toekomst’ zagen we al passeren en weer verdwijnen. De vrees voor toenemende brandstofkosten en te dure grondstoffen is namelijk helemaal niet ongegrond. Maar het verdwijnen van die mooie ideeën is vooral een gevolg van marktwerking. Buitenissige vormen spreken niet iedereen aan, dus wordt er te weinig verkocht. De BeauEr van Eric Beau houdt echter nog steeds stand.

BeauEr 3X ontwerper eric beau en zijn vader-min

Ontwerper Eric Beau en z’n vader.

Goed, de ronde vorm is dus niet uitgedacht vanwege de Cognac-vaten. De buisvormige delen van de BeauEr 3X passen gewoon lekker precies om elkaar heen. Ontwerper Eric Beau, ingenieur bij een Frans telecombedrijf, dacht het zo uit en z’n handige gepensioneerde vader stak in de achtertuin een volledig werkend prototype in elkaar. Die zie je hier op de foto’s. Wat nog verdwijnt in het productiemodel is het opvallende licht doorlatende, o zo kwetsbare dubbelwandige polycarbonaat, dat de buitenzijde van de proto omhult. Al dat licht, daar konden wij snel aan wennen. Maar het vraagt ook om te veel gordijnen. Polyester met 2,5 cm polyurethaan isolatie komt er voor terug. Bovendien is de hele caravan dan wit met witte lijsten, en optioneel in elke andere gewenste kleur leverbaar. En BeauEr denkt ook nog over een aluminiumkleurige uitvoering a la Airstream. In en uit schuiven gaat elektrisch/hydraulisch. De steunen voor verlichting, reflectoren en het slot zijn geïnspireerd op Mini autobumpers uit de jaren 60. Het zijn gelijktijdig de manoeuvreerhandgrepen. De gedeelde kast voor gas, accu en kachel was nog niet gereed. Die staat later op de dissel.

Wees gerust. Bij de BeauEr zit geen pil van een gebruiksaanwijzing. Draai aan de contactsleutel en als de caravan dan uiteen schuift daalt het meubelwerk netjes op de vloer neer. Vier hydraulische vijzels zorgen voor alle beweging. Overigens sluit de caravan ingeschoven als een kluis. De deur is dan dubbel geblokkeerd en ramen zijn binnen door vloerelementen afgesloten. Al het meubelwerk schuift daarbij over en in elkaar. Driedimensionaal denken moet de ontwerper wel zijn aangeboren. De enige nabehandeling bestaat uit het bedienen van een schuif bedienen bij het bed en omlaag klappen van een bankkussen.

BeauEr 3X interieur

Tijdens inschuiven klapt het meubelwerk in en op, en schuift in elkaar.

Om de rondzit tot tweede bed om te bouwen wordt één met een plaat versterkt rugkussen gebruikt. Klaar. De tafel klapt naast het keukenblokje op of je schuift ‘m in dezelfde rails opzij. En de toiletruimte en hangkast vormen samen de doucheruimte, badkamer, toiletkast, hangkast én slaapkamerdeur. Zonder dat het ‘lastig’ wordt trouwens.  Het bed is voorzien van een lattenboden en schuimmatras. Er is zitgelegenheid voor zes personen. Eigenlijk zeggen de foto’s (let wel: prototype!) de rest. Een ruimtelijk wit interieur en natuurlijk kussens naar keuze. Wastafel en kookplaatje wisselen nog van plaats. Een grotere koelkast werd mogelijk toen BeauEr bedacht om de compressor van het ding elders in een loos hoekje onder te brengen. In de liefdevol met de hand gebouwde caravan zijn her en der getuigen van de prototypebouw zichtbaar. Maar zeer knap gemaakt.

BeauEr 3X

BeauEr 3X

Uitrusting ondermeer: Al-Ko-chassis, schokdempers, polyester buitenplaat, Thetford spoeltoilet, 12 volt verlichting, 240 Watt omvormer, voordeurlamp, tweepits kookplaat, separate douche, Fitri Frigo compressorkoelkast, fris- en afvalwatertank onder chassis, disselkast. Opties ondermeer: Truma kachel met ringverwarming, fietsenrek achterop, Sopplair luifel.

Informatie Eric Beau, www.BeauEr.fr

(c)2011 Kampeer & Caravan Kampioen fotografie Bart Hautvast