Alles Over De Alkoof Camper

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe camper passeren vier basisvormen de revue. Hier vind je alles over de Alkoof camper en drie modellen met de namen buscamper, halfintegraal en integraal. We hebben de plussen en minnen van de vier basismodellen op een rijtje gezet.

Riant familieonderkomen

De Alkoof Camper

De alkoof is het vertrekje dat boven de autocabine van een alkoofcamper aan de grotere leefruimte grenst. Daaraan dankt dit type z’n naam. In dat forse uitsteeksel is in de breedte een nagenoeg 2,2 meter lang bed ondergebracht. De speciale opbouw heeft vlak voor de alkoof een stahoogte tot wel 2,4 meter of meer. Dat geldt niet voor de ruimte in de alkoof zelf. Boven dat bed is 50 tot 80 cm echt het maximum, waardoor rechtop zitten soms een probleem is. Het daardoor af en toe (onterecht) als kinderbed te boek staande alkoofbed is bovendien alleen via een laddertje bereikbaar.

De alkoof camper zet de gehele cabine in de schaduw. Dat is prettig in warme streken, maar nadelig voor het uitzicht, met name omhoog. Vooral hooggeplaatste verkeerslichten verdwijnen door de oversteek al snel uit zicht, maar ook het uitzicht in bergachtige gebieden wordt er door beperkt. Het woord ‘alkoofschade’ heeft bovendien behoorlijk naam gemaakt in verzekeringspolissen. De matige zichtbaarheid en het lastige inschatten van de omvang zorgt nogal eens voor onzachte aanraking met overhangende takken, ronde tunnelplafonds of balkonnetjes in pittoreske dorpjes.

De grotere wagenhoogte heeft ook een negatief effect op het zwaartepunt en de rijeigenschappen. ’t Voelt allemaal wat minder stabiel aan en met name in bochten wil de camper wat meer overhangen. Beheerst rijgedrag is op z’n plaats en zo houd je ook het grotere brandstofverbruik binnen de perken, dat zich vooral bij flink doorrijden openbaart. Één klein minpuntje van de alkoof dan nog. Door de vreemde windval onder het uitsteeksel zorgt rijwind soms voor minder goede werking van ruitensproeier en ruitenwissers.

Toch is er ook veel positiefs te melden. Op een korte wagenlengte van 5,5 meter is een indeling met eindkeuken en alkoofbed zeer ruimtelijk. En met een bedje op de dinette heb je zelfs dan al ruimte voor loges. Ander indelingen, vanaf zes meter, met een tweede bed achterin bieden al snel plaats aan zes slapers. In een enkel geval overstijgt het aantal bedden dan al vaak het aantal toegestane zitplaatsen tijdens de rit. Ook hier biedt een zo lang mogelijke wielbasis voordelen voor het weggedrag.

Ook in de winter voldoet een alkoofindeling goed. Het bed bovenin kan eigenlijk niet zonder eigen alkoofverwarming, maar dat is eenvoudig zelf aan te leggen. Is de stuurhut onder het bed bij stilstand niet in gebruik, dan kan die eenvoudig tegen de kou van het interieur worden afgescheiden. Een van het alkoofbed afhangende deken of oude slaapzak voldoet.