IJsland Dag 23 Hofn – Egilsstadir (±283 km)

We rijden eerst naar Stokksnes naar een verlaten Amerikaanse (Navo) legerbasis. Leuk om even rond te kijken. Het is een voormalig radarstation waar tijdens de koude oorlog de onderzeeërs van de Russen werden opgespoord en gevolgd. We hobbelen er een beetje rond en ontdekken een grote groep hele grote zeehonden. Of zeeleeuwen. De enige route door is weg 1, waar we hier en daar via een paadje vanaf wijken. Alleen maar voor wat off-road rijden en voor de foto’s.
Ter hoogte van Lon kunnen we linksaf weg F980 in. Een bordje verwijst naar Kollumuli, maar dat vinden we niet en we 
komen er niet.

We brengen echter flink wat tijd door in het prachtig geverfde dalletje waar we ploeterend door vele stroompjes. Hier en daar ligt nog een stuk waar sporen van auto’s zichtbaar zijn, maar soms is het helemaal ingenomen door stromend water en gaat de weg over in een beek. De kleuren zijn prachtig. Soms lijkt het wel een surrealistisch landschap. Een stukje van weg 1 is ook nog onverhard. De berg lijkt hier gewoon over de weg heen te eroderen. Wordt het te schuin, dan hoeven ze alleen maar een stukje te bulldozeren en de weg ligt er weer. Bij de fjord Berufjordur verlaten we weg 1 definitief via een bergpad, de 939. Dat weggetje slingert tegen het einde van het steile dal omhoog, alleen geschikt voor 4×4..

We komen vlak langs een paar watervallen en door een zeer smal dorpje op de rand. Prachtige basaltformaties geleiden water via gaten en scheuren naar beneden. Tot Egilsstadir ontrolt zich een vruchtbaar voorjaarslandschap dat we nog niet eerder hebben gezien. Bomen, meren, weides etc. En overal bloemen. Maar koud dat het nog steeds is. We zijn terug op onze eerste camping en gaan op precies het zelfde plekje staan.