IJsland Dag 16 Geysir – Kirkjubaejarklaustur (±319 km)

Het weer is opgeknapt en we kunnen met een natte tent, maar bij droog weer inpakken. Vandaag rijden we voor de reportage langs een van de mooiste kraters op IJsland, die van Kerith. Deze vulkaanmond werd 6.500 jaar geleden gevormd. Hij is 270 meter lang, 170 meter breed en 50 meter diep. Het water heeft een diepte van 7 tot 14 meter. Kereth ligt aan de route van de Gouden Cirkel. Je kunt onderin, bij het water, heerlijk picknicken. Niet als wij er zijn, want dan valt de regen alweer met bakken uit de lucht en komt in de wind bijna horizontaal op ons af. We beklimmen de vulkaan toch. 

Even later rijden we naar een plek in de buurt waar een andere oude vulkaan afgegraven wordt voor gravel. In de volledig rode groeve maken we, versterkt door het natte donkere weer, prachtige foto’s van de combinaties en wat filmopnamen. Dan weer in de auto en op weg naar Seljalandsfoss, een mooie waterval waar je achterlangs kunt lopen. Daar is ook de inrit naar de Eyjafjallajokull gletcher en vulkaan.

We rijden er een stuk in, maken wat plaatjes bij doorwadingen en worden terloops ook weer gewaarschuwd door de bestuurder van een enorme IJland-jeep die het binnenland uit komt. Hoog water in aantocht. We besluiten om dus maar niet te lang te blijven, het weer werkt toch niet mee. Na een plensregenbezoekje aan de waterval Skogavoss rijden we eigenlijk in een keer door naar de camping. Onderweg doen zich nog wel wat fotomomentjes voor en we bezoeken wat in de reisgids genoemde attracties.
Camping Kirkjubae in Kirkjubaejarklaustri bestaat uit een geaccidenteerd terrein met bomen en gras aan de voet van een bergrug en in de buurt van een waterval. Er is verwarmd sanitair en een verwarmde keuken met zitgelegenheid. In het dorp Kirkjubæjarklaustur is een supermarkt en er is natuurlijk een zwembad. We eten in de ruime keuken, waar de grote pannen goed van pas komen.