IJsland Dag 3 Hirtshals Denemarken Ferry Port IJsland (±50 km)

Vandaag is het officieel Go Topless Day, de dag dat alle Jeepers de hardtop verwijderen en/of softtop omlaag klappen. Daarmee beginnen we dus, want de zon komt al lekker door. De spanning stijgt. We hebben lekker geslapen. Na ontbijt en koffie maak ik een rondje met de Jeep om de versnellingsbak te testen. De vijfde versnelling lijkt defect, maar wat er precies mee aan de hand is, geen idee. Ik tank de auto vol en we besluiten om zonder vijfde versnelling gewoon de overtocht richting IJsland maar te maken. Op de boot kan er weinig extra kapot gaan. Er is een vliegerfeest op het strand bij de haven, daar slaan we een uurtje stuk. Dan hangen we wat rond in de haven. Dan is het tijd om in de rij te gaan staan bij de boot. Ans moet te voet aan boord en
vertrekt alvast met de tassen. Ik kom met de Jeep in rij 12 te staan. Opvallend is dat rij 13 helemaal vrij blijft en 14 wel vol auto’s wordt gezet. Bij het inchecken is iemand bijgelovig.

Het duurt een hele tijd. Af en toe zwaai ik naar Ans die al een uurtje in de zon op het achterdek zit. Met de camera paraat om het binnenrijden te filmen. We zijn ook op pad voor de KCK, dus alles wordt vastgelegd. 

Ondertussen noteer ik voor de Kampeer en Caravan Kampioen van de ANWB (KCK); voor wie vanuit eigen auto en met eigen middelen wil kamperen, wel eens een cruise wil meemaken, of gewoon ontspannen z’n vakantie wil beginnen, is de Cruise-Ferry MS.NORRÖNA van Smyril Line een goeie optie. De NORRÖNA vertrekt vanuit Hirtshals in Denemarken naar Seyðisfjørður op IJsland. Het is de enige bootverbinding naar IJsland. 

De luxe veerboot is van alle gemakken voorzien: internet, diverse bars en restaurants, eenvoudige tot luxe hutten, zwembad en sauna, tot bubbelbaden op het dek aan toe. Even binnen rijden in het ruim, je hut opzoeken en in twee tot drie – overweeg je een tussenstop op de Færøer Eilanden tot zes – dagen vaar je ontspannen naar IJsland. De groeiende belangstelling voor IJsland heeft in 2013 geresulteerd in een toename van de reserveringen voor de overtocht met Smyril Line. Als gevolg daarvan waren een groot aantal afvaarten al in een vroeg stadium volgeboekt. Als deze KCK uit komt zullen veel hoogseizoenmogelijkheden dus al niet meer beschikbaar zijn. 

Plan je reis eventueel voor volgend jaar en boek vroeg, bijvoorbeeld al in oktober. Voor informatie en boekingen TROLL TRAVEL bv – Scandinavian Travel Group te Zwijndrecht, 078 61 98 525 of www.trolltravel.com . Is IJsland duur*.

 • Rekenvoorbeeld (2013) voor 2 volwassenen met auto(max.1,90 hoog x 2,0 breed x 5,0 meter lang):
 • Denemarken-IJsland tussenseizoen:
 • 2 volwassenen + 1 standaardvoertuig €537,-
 • 2-persoons buitenhut met stapelbed €300,- 
 • IJsland-Denemarken hoogseizoen:
 • 2 volwassenen + 1standaardvoertuig €738,-
 • 2-persoons buitenhut met stapelbed €410,-
 • Toeslagen voor voertuigen hoger dan 1,9 meter oplopend tot €300 per overtocht**.
 • Toeslagen voor voertuigen of combinaties langer dan 5 meter oplopend tot €183 per meter per overtocht**.
 • Maaltijden aan boord: ontbijtbuffet €14,-; dinerbuffet €27,-; menu v.a. €30,-
 • *prijzen onder voorbehoud
 • **seizoen afhankelijk

We zijn aan boord. De auto staat gesjord. De picknikmand is aan boord, onze ontbijtjes dus ook. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten voor maaltijden. Ook hebben we brood mee voor de eerste twee dagen lunch. Dat plannen we gezellig aan dek; in weer en wind. Als we uitvaren ligt de zee er vrij rustig bij. En ook langs de Noorse kust zullen we weinig golfslag krijgen. Een rustig eerste nachtje dus. In een van de bars eten we een ‘snack’, een hamburger met friet. Een hele maaltijd dus dat doen we de derde nacht weer. Lekker en de helft goedkoper dan eten in het buffetrestaurant. Zijn wij Nederlanders of niet.