IJsland Dag 7 Myvatn – Myvatn (±76 km)

Het heeft flink gevroren in Myvatn in IJsland. Op de tent ligt een centimeter glasijs. De naaste buren zijn al weg. Hun daktent wilde vannacht dichtklappen op de wind, ondanks een hele serie scheerlijnen. Zij zijn daarom naar een hotel vertrokken. Winterkamperen is onkies voor iedereen weggelegd, en het kan flink spoken op IJsland. Als we na het ontbijt willen inpakken, slaan we het ijs op de tent eerst stuk om de boel in te kunnen klappen. We rijden naar het centrum van Myvatn om te tanken. Ook daar zit alles onder het ijs, maar omdat de grond altijd warm is, is daar geen spatje sneeuw te zien. We vragen nog even of we naar de watervallen van Dettifoss kunnen rijden, maar dat blijkt niet mogelijk. We gaan toch die kant op. Gaandeweg neemt de sneeuwval toe en gaat het ook hard waaien. Dan passeren we een camper die door de wind van de weg gedrukt is. Ze zijn verder in orde, hebben geen hulp nodig en wachten op een sleepwagen die onderweg is.

Met de weg daar ter plekke op een hoge dijk begint het billenknijpen wel een beetje. We besluiten toch nog door te rijden. Het stopt met sneeuwen, maar in de enorme stormwind neemt de sneeuwjacht op de vlakte juist toe. Een paar kilometer verder komt de zon even door, is het zicht meteen volledig weg, en lopen we binnen een paar meter vast in een enorme berg stuifsneeuw die ik even niet zag. We reden langzaam genoeg, maar niets aan te doen. De auto zit muurvast. Sneeuw tot aan de bovenzijde van de motorkap, wielen los, ook van de trailer.

Na twee uur scheppen nog steeds. We hebben inmiddels bij 112 gemeld dat wevast zitten, maar niet in gevaar of paniek zijn. We kunnen minstens 5 dagen overleven in dit weer. We hebben de boel na uren scheppen net vrij uit de sneeuw. Ik ben tot op de huid nat van het sneeuwscheppen.

Onderweg terug helpen we nog even bij een van de weg geraakt Duits busje, maar al snel komt ook een wagen van de reddingsdienst aanrijden. Die zijn daarvoor nog beter veel toegerust, bijvoorbeeld met scherpe scheppen met heel lange stelen. Dan hoef je niet op je buik onder een auto te scheppen. We rijden terug richting Mivatn, stoppen nog een paar uur bij een zwembad met heerlijk heet water en keren dan terug naar dezelfde camping als afgelopen nacht. Een dagje avontuur voorbij. Even de tent weer opzetten: Good to be back!

Ik denk nu pas weer aan de versnellingsbak. Morgen dan maar op zoek naar een plek voor reparatie.