IJsland Dag 12 Saeberg – Reykjavik (±218 km)

Vandaag rijden we gewoon naar Reykjavik. De kilometers van gisteren zitten nog in de benen. Er is mooi weer toegezegd, dus meteen door en in de hoofdstad dan maar eens een middagje rust nemen. We volgen weg 1.

Onderweg zien we een prachtig bemoste lavastroom van een oude uitbarsting die zo uit de zijkant van de aan het eind van de stroom liggende vulkaan Grabrok lijkt te zijn gekomen. Alleen het mos duidt op duizenden (?) jaren geleden. Het ziet er zo mooi uit dat we besluiten de vulkaan te beklimmen om de zaak van bovenaf te dsc_0294-minbekijken. Een kleine berg, maar lastig lopen over de kleine lichte losse lavasteentjes. Pas bij de Hvalfjordur volgen we weg 47 om het fjord heen in plaats van er onderdoor via een tunnel. Zo ontdekken we een natuurgebied. We rijden er in en zien een parkeerplaats met heel wat auto’s van wandelaars. Even de benen strekken dan maar. We laten ons hele hebben en houden achter en volgen een van de paden. Een rondwandeling die naar een spectaculaire hoge waterval, Glymur, moet leiden. Dat is de hoogste waterval van IJsland. Vol in de wind lopen we eerst over een vlak deel. Dan via een paar spelonken naar beneden klauteren tot een riviertje. Daar overheen over een balk, waarbij je je vast kunt houden aan een staalkabel. Leuk allemaal. Aan dsc_0314-minde overkant zien we een paar man van een spekgladde helling af komen. Het gaat daar zeker een meter of vijftig steil omhoog. Daarvoor hebben we als rechtgeaarde Jeepers geen kracht meer. We willen rijden! Nog even kijken naar een stukje van de waterval dat zichtbaar is en dan gaan we terug. Toch twee uur onderweg geweest.

Dan rijden we door naar Reykjavik. Na enig zoeken vinden we de camping naast het zwembad in een sportpark. Het is er redelijk druk, veel jeugd met tentjes en een grote jeugdherberg die afgeladen vol lijkt.  ’s Middags luieren we een beetje en laat in de middag lopen we om warm te worden toch nog even een half uurtje naar de kust. Even over de stormkering kijken en een foto bij het regeringsgebouw waar Michail Gorbatsjov en Ronald Reagen de koude oorlog hebben beëindigd. Foto van Ans op de trappen. Naar de tent, laatste borrel uit de fles wringen dsc_0320-minen slapen. Morgen de stad maar eens in om te shoppen voor een winddichte muts.