IJsland Dag 21 Kirkjabaejarklaustur – Skaftafell (±91 km)

We rijden eerst een stukje naar het westen naar Eldgja. Dat is een vulkanische kloof met grote waterval. Het regent weer horizontaal, dus een voet buiten de auto en we zijn alweer tot op ons hemd nat. Toch lopen we naar de kloof.
Er is ook een Jeeptrail, een karrespoor slechts, maar dat is afgesloten. De harde wind en de slagregens maken fotograferen onmogelijk, alleen vanuit de auto lukt het later om een plaatje te schieten. Door het raam dan maar om een beetje een indruk te kunnen geven van de kloof. We ‘skaften’ onderweg, met een kop koffie en hamburgers. We tanken ook gelijk bij de cafetaria die hier Skaftarskali heet. 

Als de regen even optrekt en de bewolking mee gaat, krijgen we even een prachtig zicht op een klif. Wat een spectaculaire vormen. Vlak onder die formaties vinden we in Nupsstadur een minikerk. Onderaan de gletsjer Skeidararjokull rijden we een flink eind over de daar ontstane spoelzandvlakte Skeidararsandur. Hier liggen diverse door smeltwater weggespoelde bruggen in het landschap. Overweldigend is hij, de zwarte vlakte waarin we rondrijden. Hier en daar laten we een beperkte donut achter, maar alleen op parkeerplaatsen. We vinden steeds weer een route langs korte paaltjes met gele koppen die ver uiteen in het landschap staan.

Als we die volgen komen we regelmatig op een parkeerplaats terecht, maar belangrijker, we slingeren zo naast de geasfalteerde hoofdweg 1 in de juiste richting. En geen asfaltwegen voor ons, alleen als we die kruisen. Er zijn nog nauwelijks sporen van anderen, alleen op de parkeerplaats zelf kun je iets ontdekken van eerdere auto’s.

In het Nationale Park Skaftafell kamperen we. Echt een camping voor jeugd, gezien de vele gluurgaatjes die in toiletgebouwen en douches zijn geboord. Jeugd is er niet, maar voor de zekerheid blijf ik er maar netjes bij staan tijdens het douchen.

Buiten hebben we ook magnifiek uitzicht, op de twee gletsjers die hier bij elkaar komen. Je staat er zo dichtbij dat je de kou af en toe voelt overtrekken. Sneeuwscooters en wandelingen laten wij voor wat ze zijn.