IJsland Dag 6 Seydisfjordur – Myvatn (±243 km)

’s Ochtends vroeg staan we aan dek klaar om IJsland op te zien doemen. Het is lekker koud en nat. We rollen na aankomst soepel van de boot af. Bij de douane deze keer geen oponthoud. We weten precies waar we heen willen dus kunnen we volgas richting Egilstadir.
Onderweg rijden we tussen dikke sneeuwwallen door, veel meer dan tijdens ons vorige bezoek. En Egilstadir doen we boodschappen in de grote supermarkt. De versnellingsbak zat me niet lekker en we nemen cotact op met Car Service Tiel. De uitslag is niet best, maar we proberen eerst nog of er iets te redden valt door de versnellingsbakolie te vervangen. Een garage is zo gevonden, de olie wisselen blijkt een dure grap. Arbeidsloon het dubbele van Nederland. Als we wegrijden voelt er niets anders. Toch maar doorrijden met de Jeep. 

We gaan meteen door in de richting van Myvatn. Onderweg hebben we drie opties voor een camping, maar daar komt niets van terecht. De sneeuw naast de weg neemt alleen maar toe, en de wegen naar de camping zijn nog afgesloten. Twee campings breiken we wel, maa ook daar is alles dicht, ligt een hoop sneeuw en dus besluiten we toch door te rijden naar een plaats waar de grond warmer is en de sneeuw vermoedelijk weg; Myvatn dus.

Onderweg naar Myvatn genieten we van de rit en de rust. Wat een uitzichten weer en wat een stilte. Er is veel en veel meer sneeuw dan de vorige keer. We zijn maar een week eerder. Ondanks mijn zorgen halen we, met oponthoud vanwege de vele fotomomentjes, een camping in Myvatn. We staan net als het weer omslaat. Het is winter, en het waait heel hard. 

We zitten in de tent als de ene na de andere kampeerder aankomt. Allemaal doorgeschoten, omdat alles onderweg nog dicht is. Vlak bij ons komen buren met een landrover en daktent te staan. Stoer, maar de auto schudt en de Afrikaanse daktent klappert in de wind. Dat wordt een onrustig nachtje voor ze. Als we in bed liggen horen we regen op de tent en wordt het steeds stiller. Er vorm zich een dikke laag ijs. Dat dempt alles, gewapper, wind en geluid. Slapen. Moe. Heerlijk bed.