Zelf testen blijft nodig
Zelf testen blijft ook nodig
Of het nou een test is, een kennismaking of een overzicht met daarin alle merken; als we als pers iets over caravans of campers schrijven, dan zijn afmetingen als stahoogte en bedmaat er bijvoorbeeld bij. Nauwkeurig meten we ze op en koppelen aan de wetenschap van die centimeters een oordeel. Maar wat is voor jou belangrijk? De enorme stahoogte onder het hefdak van een mini caravan, of het slechts 185 cm lange bed? Of is het juist de isolatiewaarde met dat hefdak dicht? Voor mij zou het laatste belangrijk zijn omdat winterkamperen nou eenmaal het mooiste kamperen is. Compacte buitenmaten, warm zitten, koken op m’n knieën en diagonaal slapen. De perfecte caravan dus. Voor mij welteverstaan!
Waar leg je, aldus gedacht, dan de kritiek als een bed twee meter tien meet en de stahoogte slechts ééndrieënnegentig is? Is een korter bed in dat geval niet zat en wordt er dus te veel beknibbeld op de afmetingen van de zitgroep of het keukenblok in camper of caravan? Nee hoor, de onafhankelijke conclusie kan zijn dat het een product is voor langslapers die veel buiten zitten. Dan is dat caravaninterieur of camperinterieur ook gewoon goed.
Natuurlijk kijken we naar het algemeen geaccepteerde als we een product beoordelen. Het blijft daarom belangrijk om ook zelf te testen en je koppie te gebruiken. Tijdens beurzen heb ik nog nooit een echtpaar in bed aangetroffen in een tentoongestelde caravan of camper. Ook niet bij dealers trouwens. Maar klachten krijg ik genoeg; “De lattenbodem te stug, matras te hard, te zacht, te bobbelig vanwege de veerpakketten. Waarom schrijven jullie dat niet?”
Maar zeg nou zelf. Hebt u voor aankoop van de nieuwe camper of caravan een uur op het bed doorgebracht voor u nog even vier uurtjes met een boek in de zitgroep ging hangen? Dat is testen voor jezelf. Wedden dat de dealer dat een goed idee vindt? Krijgt ook hij minder klachten. Een kopje koffie krijg je er vast en zeker wel bij…