SERV-Media terugroepacties

Koolmonoxide en kamperen

Jaarlijks melden zich in Nederland alleen al, vanwege één of ander ongeval op de camping, gemiddeld 2.700 personen bij de eerstehulpposten. Meestal vanwege letsel door een val. Voor ongeveer 230 slachtoffers, waarvan meer dan de helft met botbreuken, volgt zelfs ziekenhuisopname. Onder 15 tot 55 jarigen ontstaat de meeste schade gewoon door valpartijen bij het uitstappen uit caravan of camper.

Het aantal campinggasten dat zich (ver)brand is niet direct vast te stellen. De Stichting Consument en Veiligheid meldt wel dat jaarlijks zo’n 1.000 mensen ernstige brandwonden oplopen, waarvan 40% buiten de thuisomgeving. Honderd behandelingen en 80 opnames zijn nodig vanwege brandwonden waarbij kleding in brand raakte. Meer dan de helft van de brandwonden ontstaat door aanraking van vuur uit de barbecue. Op de site van de brandweer kun je informatie vinden over veilig bbq-en met het hele gezin.

Juni 2015. Op een camping komen twee mensen om het leven als de tent waarin ze liggen afbrandt. Het stel warmde zich waarschijnlijk bij een gaskachel. Die stond te dicht bij het tentdoek, waardoor dat in brand vloog.

Met enige regelmaat berichten de landelijke media ook over caravanbranden op campings. Die meldingen gaan echter lang niet altijd over toercaravans, maar meestal om (oude)stacaravans waarin veel geknutseld is. Zo gingen er in één jaar, ter faveure van nieuw te bouwen chalets, op één camping een stuk of acht ‘onverklaarbaar’ in vlammen op. Toercaravans en de gasinstallaties zijn relatief veilig als het gaat om brand, al is periodiek onderhoud van de gasinstallatie, door een erkend onderhoudsbedrijf, natuurlijk nodig.

Als gas, houtskool of benzine slecht verbrandt ontstaat daarbij koolmonoxide. Slecht branden ontstaat door te weinig zuurstoftoevoer, een defect, of zoals bij een barbecue, omdat slecht branden bij het normaal functioneren hoort. Koolmonoxide is gevaarlijk omdat het gas kleurloos en reukloos is. In hogere concentraties kan het zeer snel dodelijk zijn. Minder geconcentreerd zorgt het voor vergiftigingsverschijnselen die lijken op de symptomen van griep of voedselvergiftiging.

Oktober 2012. Op een camping komt in een tent een echtpaar om het leven gekomen. De 60-jarige man en zijn 54-jarige vrouw overlijden door koolmonoxidevergiftiging, veroorzaakt door een kooktoestel. Vermoedelijk heeft het echtpaar geprobeerd om daarmee de tent te verwarmen.

Kijk uit voor hoofdpijn, misselijkheid en braken, duizeligheid, slaperigheid en zwakte. Kook nooit in een tent of in een andere afgesloten ruimte, zonder deze goed te ventileren. Gebruik ook nooit gaskachels of andere vastebrandstof verbranders om je tent te verwarmen als het koud is. Dat kan ook alleen als je ruim voldoende ventileert, bijvoorbeeld door een deur en een raam tegenover elkaar open te zetten. De warmte zorgt dan voor circulatie van lucht en afvoer van vocht. Om warm te blijven trek je een dikke laag kleding aan en zorg je voor een goede slaapzak en veel, heel veel fleece-dekens.

Januari 2013. Een vader en zoon die zijn gevonden op een camping lijken te zijn overleden aan koolstofmonoxidevergiftiging.

Uiteraard zijn benzine, petroleum of diesel gestookte kachels, of motoren, net zo gevaarlijk. Gebruik die dan ook niet in afgesloten ruimtes. Gebruik nooit kachels of wegwerp barbecues in een afgesloten ruimte met standaard slechte ventilatie. Ook gaskoelkasten en gaskoelboxen leveren gevaar op. Plaats die dus niet in de tent of caravan.

Maart 2014. De politie vindt op een camping twee dode mannen in een caravan. De twee jonge mannen zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, aldus de politie.

trigas-gruen-minVoor campers en caravans met een accu aan boord levert o.a. Linnepe een gasdetector voor drie soorten gas, maar er zijn ook andere, bijvoorbeeld op batterijen. Het ding signaleert lekkage van propaan/butaangas, het ontstaan van koolmonoxide en bovendien de opbouw van gassen met een verdovende werking. De laatste gassoort is vooral een zorg voor wildkamperende camperaars met angst voor overvallen met ‘slaapgas’, waarop de kans overigens zeer klein is.